Zorg dat pijnappelklier zijn belangrijke werk kan doen

Iedereen weet dat gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk zijn voor je gezondheid. Maar wist je dat een gezonde leefstijl misschien nog belangrijker is? Ik heb het over gewoonten en tijden waarop je dingen doet. In dit blog ga ik in op de rol die de epifyse of pijnappelklier speelt bij een goede nachtrust.

Voor de uitvinding van het elektrisch licht ging men naar bed als het donker werd. En stond op als het licht werd. Tegenwoordig zijn we dit natuurlijke ritme kwijtgeraakt. Met alle gevolgen van dien: slecht slapen, vermoeidheid en overbelasting.

Derde oog

De pijnappelklier heeft de grootte van een gedroogde erwt en weegt nauwelijks 200 milligram. Hij lijkt op een ananas, vandaar de naam. Deze hormoonklier zit tussen de ogen, in het midden van het hoofd. Hij wordt ook wel het ‘derde oog’ genoemd, een orgaan waarmee je kunt ‘voelen’. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van je intuïtie.

Wondermiddel

Dit kleine kliertje speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Zijn grootste vijand is elektrisch licht. Door tegen de natuur in te gaan, kan de epifyse zijn belangrijke werk niet doen. Namelijk het aanmaken van melatonine. Dit wondermiddel zorgt voor een diepe, ononderbroken slaap.  

Goede nachtrust

Tussen 18.00 en 22.00 uur is de energie in de natuur het zwaarst. In die periode is het makkelijker om in slaap te komen. Wat ook bevorderlijk is voor een goede nachtrust is ’s avonds op tijd afbouwen. Na 20.00 uur niet meer eten, geen e-mails meer checken en televisiekijken.

Wat een goede nachtrust ook bevordert, is dat je slaapkamer helemaal donker is en rust uitstraalt. En als je ’s nachts naar het toilet gaat, doe dan niet alle lichten aan maar gebruik desnoods een zaklamp. Dan duurt het minder lang voordat je weer inslaapt.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en hoor graag jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Zorg dat pijnappelklier zijn belangrijke werk kan doen”

  1. Leonie

    Wat lees ik toch steeds met veel plezier je blogs Judith! Dank je wel! Harte groet Leonie

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>