Zonnegroet voor kracht en souplesse

Als je aan yoga doet, kom je vroeg of laat in contact met de zonnegroet. Een bekende, prachtige reeks oefeningen. Zeer geschikt om ’s ochtends te doen, bij voorkeur voordat de zon opkomt. Onlangs volgde ik nog eens de workshop Zonnegroet (Sūryanamaskāra) bij de Saswitha Opleiding om mijn kennis en uitvoering aan te scherpen. In dit blog lees je meer over deze fijne serie.

Je doet de zonnegroet met je gezicht naar het Oosten. Daar waar de zon opkomt. “Als je ’s ochtends enigszins stijf je bed uitkomt en je doet een paar keer de Zonnegroet, dan is het wel moeilijk om chagrijnig te blijven”, legt docent Diana Plenckers uit. Want de Suryanamaskara wekt de zonkracht en het licht in jezelf op. De oefeningen maken je wakker en vitaliseren het hele lichaam. Op ontspannen wijze maak je je klaar voor de dag. Door het achterover buigen vindt er rekking plaats aan de voorkant van het lichaam, ter hoogte van de maag. Dit is het gebied van derde chakra, waar het (spijsverterings)vuur huist. Hier ontwikkel je daadkracht en actiebereidheid om de uitdagingen in het leven aan te gaan.

Zonnebloem

Warming up
Je kunt de zonnegroet een aantal keren achter elkaar doen als warming up voor andere asana’s. Bijvoorbeeld twaalf keer. Dan vergroot hij je uithoudingsvermogen. Heb je weinig tijd, dan kun je de reeks ook één keer heel langzaam doen. Dan blijf je in contact met de discipline. Als je ongesteld of zwanger bent, doe je de zonnegroet niet.

Svanasana of de hond

Mantra’s
De zonnegroet bestaat uit twaalf oefeningen. Bij elke houding hoort een mantra. Door in jezelf deze Sanskriet namen van de zon te reciteren, versterk je behalve je fysieke vermogens ook je mentale. Het voert wat ver om de mantra’s in de reguliere yogalessen te behandelen. Wel kunnen ze tijdens een workshop aangeleerd worden. Mijn ervaring is dat de uitvoering van de zonnegroet mét mantra’s lichter wordt en meer betekenis krijgt. Mocht je interesse hebben in een workshop zonnegroet mét mantra’s, laat het me weten. Wat zijn jouw ervaringen met deze serie? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Zonnegroet voor kracht en souplesse”

  1. Noor Palazzi

    mooi stukje Judith. Je hebt duidelijk genoten afgelopen zondag bij Diana in haar les. Houd de zonnekracht in je zelf stralend. Liefs Noor

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>