Zingen opent het hart

Facebooktwitterlinkedin

“Summer time, and the living is easy. Fish are jumping and the cotton is high..” Dit is één van de vele liedjes die we vorige week zongen in Schloss Gnadenthal in Kleef, vlak over de grens, in Duitsland.

Bij de Zomeracademie volg ik een zangweek van Ronald Naar. We zijn met vijftien zangers. Op de laatste dag mag iedereen een verzoekje doen. Iemand vraagt hem “Summertime” te zingen. Met zijn permissie kun je hier het hele nummer horen.

Verbinding
Net als yoga werkt ook zingen verbindend. Ga je bij het beoefenen van yoga met je aandacht naar binnen, bij zingen beleef je ook veel plezier aan het samen zijn. De liederen klinken nog mooier in canon, met verschillende toonhoogtes. Gelukkig zijn er ook een aantal mannen die de baspartij voor hun rekening nemen. Het gezang klinkt daardoor mooier.

Plezier
Zoals je in mijn blogs over de chakra’s hebt kunnen lezen, opent zingen het hart of vierde chakra. Muziek raakt je ziel. Regelmatig wordt een traantje weggepinkt of volop gelachen.

Dagelijks zingen we liederen uit de hele wereld. Vrolijke Afrikaanse nummers als ‘Yemaja’ maar ook mantra’s en stemmige liederen als ‘Bleibet hier’ uit Taizé. Ronald begeleidt ons op de gitaar. Eén van de deelnemers noemt hem na afloop een tovenaar. Omdat deze deelnemer dankzij Ronald zijn plezier in zingen heeft teruggevonden.

Concentratie
Tijdens deze Zomeracademie is er ook een groep aan het beeldhouwen en/of boetseren. En er is een schildergroep. Zij werken in de prachtige parktuin van Schloss Gnadenthal. Mooi om te zien hoe geconcentreerd zij werken aan hun kunstwerk.

Op de laatste dag stelt ieder zijn/haar werk tentoon en treedt de zanggroep op. Velen zijn hier meerdere keren geweest. Eén echtpaar breekt alle records. Omdat zij al voor de elfde keer deelnemen, worden ze door Ronald toegezongen.

De gastvrijheid en het eten in het Schloss zijn uitstekend. Wil je een creatieve vakantie? Dan kan ik je de Zomeracademie van harte aanbevelen. Hoe was jouw zomer? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Facebooktwitterlinkedin

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>