‘Zero Waste Wandeltocht’ door de Wijkse binnenstad

Op een zaterdagochtend in juni verzamelen we op de markt. Klimaatburgemeester van Wijk bij Duurstede, Marlous van Merkenstein, leidt ons langs adressen in de binnenstad waar je met eigen bakjes, zakjes en potjes boodschappen kunt doen. Ze wordt geassisteerd door Susanna Butterman, oprichter van de Wijkse Moestuin en de N!X Ruilkring.

De wandeltocht is een initiatief van Zero Waste Nederland tijdens de ‘Week zonder Afval’. In het hele land zijn wandelingen. Winkeliers vertellen wat over hun producten en hoe zij omgaan met duurzaamheid. Na afloop drinken we koffie bij Uyt in Wijk om na te praten en elkaar te inspireren. Ik doe veel ideeën op over hoe (plastic) afval te verminderen.

Duurzame broodzak

Zo leer ik dat noten voortaan in een lege jampot gehaald kunnen worden. In een aantal winkels kan ik voortaan terecht met een duurzame broodzak. Deze is gemaakt van gerecycled plastic en kan meerdere keren gebruikt worden. Winkels die open staan voor eigen verpakkingen zijn te herkennen aan een sticker op hun voordeur met daarop: “Neem gerust je eigen verpakking mee”.

Bewuste bloemen

Lia van den Brink, die al jaren aan yoga doet, heeft achter haar huis in De Geer een bloemenatelier waar ze onbespoten bloemen verkoopt. Benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat zoek ik haar op.

“Nog niet één procent van het bloemenaanbod in Nederland is biologisch,” zegt Lia. “Bloemen worden helemaal uit Kenia ingevlogen wat natuurlijk slecht is voor het milieu.” Tijdens haar opleiding tot bloemist aan het Wellant College in Houten realiseerde Lia zich dat het anders kan. In 2019 is ze haar eigen bloemenatelier begonnen onder de naam ‘Fleur je dag’.

“Yoga heeft zeker bijgedragen aan mijn bewustwordingsproces,” zegt Lia. Op vrijdagochtend plukt ze bloemen die biologisch worden geteeld in De Bijen Akker in Odijk. Dan maakt ze boeketten op bestelling. Deze kunnen vrijdagmiddag of zaterdagochtend worden opgehaald. Of door haar worden bezorgd.

Plastic linten

Lia verpakt de bloemen bewust niet in plastic maar in papier. Ze bindt de stelen samen met touw en gebruikt geen plastic linten. Haar boeketten zijn in een aantal winkels in de Wijkse binnenstad te bewonderen. Je ziet ze staan bij Ellen Natuurlijk, Prummel en in wijnbar Davini in de Peperstraat.

Er blijken tal van mogelijkheden te zijn duurzamer te leven en minder verpakkingen te gebruiken. Marlous en Susanna geven de volgende tips.

Tips voor verpakkingen minderen

Allen bedankt voor de inspirerende wandeltocht. Leven zonder afval gaat mij voorlopig nog niet lukken maar onder het motto alle beetjes helpen zet ik kleine stapjes. Wat vind jij van dit blog ? Ik lees graag hieronder jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>