We kennen allemaal lichamelijke ongemakken. Pijn in nek en schouders. Rugpijn. Soms hoor je iemand zeggen dat hij of zij door zijn rug is gegaan. Dan is er opeens een pijnscheut. En angst om te bewegen. Kun je dan nog naar de yogales komen? Wat oefen je eigenlijk op de yogamat?

* Je leert er binnen je eigen grenzen te bewegen. Dus als een oefening niet gaat, doe je deze niet of half mee. Je voelt goed wat er in je lijf gebeurt. Dit voelen is een oefening op zich.
* Je laat het ego – dat wil presteren – los. En ook wat anderen ervan zouden kunnen denken. Je hoeft niet zo lenig te zijn als de buurvrouw op de mat naast je. Als je op je eigen yogamatje je grenzen kunt voelen en respecteren, kun je dat waarschijnlijk ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk.
* Bedenk dat je meer bent dan de plekken waar je pijn hebt. Zo heb ik eens een dikke knie gehad waarbij ik toch nog, zij het aangepaste, oefeningen kon doen.
* Je bent ook meer dan je lichaam. De lange ontspanning kan op een dergelijk moment juist zijn wat je nodig hebt.
* Je wordt je bewust van je adem. Je ademt naar de pijnlijke plek toe en laat uitademend de spanningen los.
* Accepteren dat je pijn hebt, is misschien wel de grootste stap in het genezingsproces.
* Wanneer een oefening fysiek niet gaat, kun je deze ook nog in gedachten doen.
In beweging
Eén van mijn docenten, die tevens fysiotherapeut is, meent dat het – ook bij rugklachten – goed is om in beweging te blijven. Wandelen is ook heilzaam voor je rug. Of je wel of niet naar de yogales komt, is jouw keuze. Ga ook naar de huisarts of een therapeut als dat nodig is. Ik wil je inspireren om je bewust te blijven van lichaam, adem en emoties. Dit alles kun je op de yogamat oefenen. Is deze informatie behulpzaam voor jou? Geef hieronder je reactie!
Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA