Yoga in het dagelijks leven; een praktische oefening

Als je yogales volgt, word je je in het dagelijks leven steeds meer bewust van je houding, adem en lichaam. En voel je waar je onnodig spanningen vastzet. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je met opgetrokken schouders op de fiets zit. Heb je dat eenmaal door, dan kun je ze bewust laten zakken. Of je merkt dat je met samengeknepen billen op je werk zit. Dankzij yoga word je je deze onnodige spierspanningen gewaar. Dit is een eerste stap. Vervolgens kun je er wat aan doen.

Vooral in de winter zijn we geneigd de schouders naar voren te laten hangen. Let daarom op je houding en cirkel af en toe -tussen de bedrijven door- je schouders. Je brengt ze inademend naar voren en omhoog en uitademend naar achteren en omlaag. De armen en handen zoveel mogelijk laten hangen. Doe de oefening vanuit de schouders, langzaam en in je eigen ademtempo. Je voelt dan hoe de borst opent. En je staat weer mooi rechtop. Deze oefening kun je overal doen; thuis maar ook op het werk.

Adempauze

Word je steeds meer bewust van je houding, ook als je in de rij bij de supermarkt staat. Je kunt je gaan ergeren dat je moet wachten maar je kunt ook de kans grijpen om eens goed je houding en adem te observeren. Aan jou de keus! Je bouwt het goede staan op en ademt wat bewuster naar de buik. Gun jezelf letterlijk een adempauze. Zo kan een kleine oefening tussendoor je rustiger maken. Merk jij al effect van de yogalessen in het dagelijks leven? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>