Yoga goede combi met andere sporten

Yoga kan goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld hardlopen, hockey of tennis. Asana’s (houdingen) verstevigen namelijk de buikspieren en de spieren in de onderrug. En richten zich op het soepel houden van de wervelkolom en het bekken.

Door yoga raak je vertrouwd met je ademhaling. De adem is de dragende kracht achter iedere beweging die je maakt. Als je je in de houdingen of tijdens het sporten op je adem concentreert, word je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker. Je ontwikkelt wilskracht en doorzettingsvermogen. Toptennisser Novak Djokoviz zegt in dit filmpje dat hij vroeger moeite had met zijn ademhaling en legt uit waarom hij yoga doet.

field-hockey-1438169

Zonnegroet

Steeds meer (top)sporters gebruiken de kracht van yoga en meditatie om fysiek en mentaal sterker te worden. En beter te presteren. Denk aan hockeyster Maartje Paumen die haar teamspelers versteld deed staan door met hulp van yoga sterk terug te komen. In de Volkskrant van februari vorig jaar zegt ze: “Ik voelde me dagelijks sterker worden, van mijn tenen tot mijn hart”. Zelfs het Nederlands Elftal heeft de zonnegroet ontdekt! Sinds enige tijd maakt deze oefening onderdeel uit van de warming up van het elftal.

hardloper

Oefeningen voor sporters

Voor sporters zijn er specifieke asana’s (houdingen) die hen versterken. De zonnegroet bestaat een uit een geweldige reeks oefeningen die je voor het sporten een aantal keren kunt doen. De oefeningen warmen het lichaam op en belangrijke spieren (zoals de hamstrings) worden gerekt. Als je vitaal bent, zijn deze spieren en zenuwen lang en soepel. In de zonnegroet zitten belangrijke houdingen zoals de berghouding en de omlaag kijkende hond.
Andere versterkende houdingen zijn de boom en de duif. Ook de hoofd-kniehouding is geschikt. Deze oefening geeft een goede doorstroming van de wervelkolom en een rekking van de hamstrings en rugspieren. Tot slot helpt de aaphouding de schoudergordel soepel te houden. In de lessen komen deze asana’s regelmatig aan bod.

Beoefen jij naast yoga een sport of een actieve hobby? Merk jij dat yoga hierbij helpt en zo ja, hoe? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>