Yoga en sport gaan goed samen

Yoga kan goed gecombineerd worden met sporten zoals (hard)lopen. Asana’s (houdingen) verstevigen namelijk de buikspieren en de spieren in de onderrug. En richten zich op het soepel houden van de wervelkolom en van het bekken – de basis van ons lichaam.

Vorig jaar ben ik weer gaan tennissen. Omdat ik het lang niet gedaan had, speelde mijn onderrug op. Daarom deed ik thuis yogaoefeningen. Dat hielp enorm. Ik had geen last meer. Ook merk ik dat mijn concentratie is verbeterd. Dat komt goed van pas als je de bal wilt ‘smashen’! 

hockeyers

Oefeningen voor hardlopers

Voor hardlopers zijn er specifieke asana’s die hen versterken. Voordat je gaat hardlopen zou je thuis (of buiten) de zonnegroet kunnen doen. Dit is een reeks oefeningen die het lichaam opwarmt en waarin belangrijke spieren (zoals de hamstring) worden gerekt. De hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van de bovenbenen. Als men vitaal is, zijn deze spieren en zenuwen lang en soepel. In de zonnegroet zitten belangrijke houdingen zoals de berghouding en de omlaag kijkende hond. Andere versterkende houdingen zijn de boom en de duif. Ook de hoofd-kniehouding is geschikt. Deze oefening geeft een goede doorstroming van de wervelkolom en een rekking van de hamstrings en de rugspieren. Ook de aaphouding helpt want deze maakt de schoudergordel soepel.

Mentale kracht

Hoe meer ik mij erin verdiep, hoe meer ik mij realiseer dat yoga ondersteunend werkt. Ook mentaal. Doordat je vertrouwd raakt met je ademhaling en je in de houdingen concentreert, word je mentaal sterker. Je ontwikkelt wilskracht en doorzettingsvermogen. Binnenkort geef ik een speciale ‘sportles’ waarin alle bovengenoemde houdingen aan bod komen. Hoe werkt yoga bij jou door in het dagelijks leven en/of bij het beoefenen van een sport?

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>