Yoga als rode draad door het leven. Een ode aan mijn leraren.

Van de mavo ben ik ‘opgeklommen’ tot een postdoctorale opleiding. Op mijn achttiende had ik het geluk in een keer ingeloot te worden voor de studie Journalistiek. Ik ging op kamers in Utrecht maar voelde dat ik ook naar yogales wilde om mezelf beter te leren ontspannen. Hieronder lees je wat ik vond in de yogaopleiding dat ik miste in andere studies. En waarom ik uiteindelijk yogadocent ben geworden.

Parallel aan de opleidingen die ik deed, volgde ik altijd yogalessen bij diverse leraren. Ik ervoer yoga als een enorme steun in mijn leven, een soort ‘baken’. Vooral in moeilijke tijden. Tijdens mijn studie heb ik stages gelopen in het buitenland, waaronder in India. Ik raakte verdiept in de achtergronden van yoga en startte, in 2003, met de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Dat bleek een goede keus. Alle hbo- en universitaire studies die ik deed vond ik erg interessant maar ik miste iets. De yogaopleiding voelde als een ‘thuiskomen’. Wat ik nodig had was ‘uit het hoofd’ meer in mijn lijf te komen. Het ontbrekende ‘iets’ bleek het ‘voelen’ te zijn.

In 2007 rondde ik de yogaopleiding met succes af. Het was een van de mooiste opleidingen die ik heb gedaan. Daarom kom ik er nog graag terug voor bijscholingen. Afgelopen jaar heb ik het specialisatiejaar Chakrapsychologie gedaan. In mei slaagde ik voor mijn theorie- en praktijkexamens en zondag 22 juni mocht ik mijn certificaat in ontvangst nemen (zie foto’s).

Met docente Diana Plenckers die in 2013 door de lezers van Yoga Magazine gekozen werd tot yogi van het jaar.
Met docente Diana Plenckers die in 2013 door de lezers van Yoga Magazine gekozen werd tot yogi van het jaar.
Met docente Anneke van Geffen die samen met Diana de directie vormt van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven.
Met docente Anneke Verweijen die samen met Diana de directie vormt van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven.

Het was een boeiend jaar waarvoor ik alle docenten van de opleiding hartelijk wil bedanken.

Yoga geeft mij het vertrouwen het leven – en alle uitdagingen die ik daarin tegenkom – aan te kunnen gaan. Ik hoop dat yoga ook in jouw leven een steun is. Hoe ervaar jij dit? Wat betekent yoga voor jou?

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>