Workshop Akhilesh Brahmachari luchtig en inspirerend

Zondag 30 oktober was de Indiase yoga- en meditatiedocent Akhilesh Brahmachari voor de vijfde keer te gast bij Yoga Leerdam. Hij verzorgde een workshop yoga en meditatie. Akhilesh geeft workshops en retraites over de hele wereld en reist momenteel door Europa.

Twaalf mannen en vrouwen zijn deze vroege zondagochtend op de workshop afgekomen. Sommigen komen zelfs van buiten Leerdam. Zij hebben de docententraining bij Akhilesh in India gevolgd. De Indiër runt het ‘Neo Yoga Center’ dat twee vestigingen heeft: één in het toeristische strandparadijs Goa (Zuid-India) en één in Dharamshala (Noord-India).

Tenen spreiden

Akhilesh besteedt veel tijd aan staande asana’s (oefeningen). Dat doet hij om te ‘aarden’ of gronden. Volgens hem zijn we het contact met de aarde verloren en als je niet kunt gronden, kun je ook niet ‘opstijgen’ (mediteren). We doen een aantal pittige oefeningen, waaronder de zonnegroet. Het is te merken dat Akhilesh zijn leven volledig wijdt aan yoga en meditatie. Hij is lenig en lijkt volledige beheersing te hebben over zijn lichaam. Hij vraagt ons onze tenen op te tillen en vervolgens eerst de grote teen op de grond te plaatsen en daarna het kleine teentje. Hoe beter je je tenen kunt spreiden, des te breder oppervlak je hebt om op te staan dus des te steviger je staat. Voor veel deelnemers is het één voor één spreiden van de tenen een onmogelijke opdracht maar Akilesh laat zien dat je dit wel degelijk kunt oefenen. Als hulpmiddeltje kun je ook wat katoen tussen je tenen stoppen of zogenaamde ’teenspreiders’ gebruiken. Deze laat je dan een nacht tussen je tenen zitten.

Discipline

Als grootste uitdaging in het leven ziet Akhilesh het hebben van relaties met anderen. Dat zou zo moeilijk zijn omdat we de relatie met onszelf kwijt zijn. Volgens Akhilesh hebben we geen goed contact met ons eigen lichaam en gebruiken het soms als afvalbak. Hij houdt een pleidooi voor een leven zonder vlees en alcohol. Akilesh: “Het gaat erom te luisteren naar je lichaam en te voelen wanneer je genoeg hebt gehad. Als je teveel drinkt, heb je de volgende dag een kater en ben je chagrijnig. Dat heeft direct een slechte invloed op je partner en omgeving.” Gevraagd waar hij de discipline vandaan haalt om geen of weinig alcohol te nuttigen, legt hij uit dat hij van de krijgerskaste is, de op één na hoogste kaste in India. In deze laag van de Indiase bevolking wordt op bruiloften en partijen geen alcohol geschonken. Verder is het merendeel van de Indiërs hindoe en zij eten geen vlees. Ook leefde hij lang in ashrams. Daar is alcohol strikt verboden.

Ruimte voor jezelf

Akilesh zegt dat het belangrijk is om tijd en ruimte voor jezelf te nemen. “Doe dingen die je als kind al leuk vond: naar het strand gaan, genieten in de natuur, spelen.” Volgens Akhilesh gaat yoga over de relatie met jezelf, met je lichaam, geest en adem. “Als iemand je verlaat, wees dan blij. Je kunt weer opgelucht ademhalen”, zegt hij lachend. Zelf heeft hij heeft bewust voor een celibatair leven gekozen zodat hij zich volledig aan de yoga kon wijden.

Gratis frisse lucht

Ook benadrukt hij het belang van een goed ademgevoel. Adem geeft het hele lichaam energie. Hij schetst de hilarische situatie dat we in de toekomst zouden moeten betalen voor lucht en allemaal met een zuurstoftank op onze rug lopen. “Dus geniet van de gratis frisse lucht”, zegt hij lachend.

Pelgrimsreis

Akhilesh (46) is geboren en getogen in Lucknow, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh (Noord-India). Na een universitaire studie voegde hij zich bij Swami Chinmayananda waar hij twee jaar lang woonde en studeerde. Hij maakte een pelgrimsreis waarbij hij van de ene naar de andere ashram trok. Hij onderzocht allerlei praktische oplossingen voor het menselijk lijden, stress en hedendaagse spanningen. Behalve yoga- en meditatiedocent is hij spiritueel mentor en reiki master. Hij volgde lessen in verschillende yogastromingen: Iyengar, kundalini, raja, kriya, tantra en laya. Door verschillende elementen van deze disciplines te mengen, ontstond zijn eigen methode: Neo yoga. Gevraagd hoe hij deze vorm zou karakteriseren, antwoordt hij lachend: “Nieuw, vreugdevol en licht.”

Kwetsbaar opstellen

Eén van de workshopdeelnemers wil weten hoe het komt dat de meerderheid van de yogacursisten in Nederland vrouw is, terwijl in India yoga van oorsprong een mannenzaak was. Akhilesh meent dat vrouwen meer open staan om te leren. Om te kunnen leren, moet je je ego opzij zetten en je kwetsbaar durven opstellen. Mannen hebben daar volgens hem meer moeite mee. “Zij pretenderen liever alles al te weten.”

Connectie met hart

Na een overheerlijke vegetarische lunch worden ’s middags mantra’s gezongen. Een ieder zit met zijn/haar handen tegen elkaar voor de borst waarbij de duimen tegen het hart aankomen. Dat is om de connectie met het hart te maken. “Het hart verbindt, het hoofd scheidt”, legt Akhilesh uit. Voor een gezond leven is het ook belangrijk te mediteren. Het doen van yoga en ademoefeningen helpen je om zover te komen. Volgens Akilesh zijn we tegenwoordig zo druk met de computer en met rennen, dat we niet meer weten te stoppen. “Meditatie is individueel, egoloos, los van alle rollen die je hebt”.

Inspiratie

Na afloop van de workshop is er een lange ontspanning op de rug, er wordt geëvalueerd en thee gedronken. Het was heerlijk om een goede pittige yogales te krijgen met uitleg van de oefeningen. Ook hebben de deelnemers volop inspiratie opgedaan om de relatie met henzelf -en daarmee met anderen- te verbeteren.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>