Wisselende neusademhaling voor meer concentratie en helderheid

In de yogales oefenen we de wisselende neusadem, de zogenaamde ‘nadi sodhana’. ‘Nadi’ betekent energiekanaal en ‘sodhana’ betekent zuivering. Met deze ademhaling worden de energiekanalen gereinigd. Het werkt kalmerend en zorgt voor een betere concentratie en helderheid. De oefening helpt tegen hoofdpijn en is een goede voorbereiding op het mediteren.

Gedurende de dag is één neusgat meer open dan het andere. Dit is normaal en verandert regelmatig, ongeveer om de twee uur. Dat is bij ieder mens verschillend. Soms is één neusgat overheersend. Het al dan niet open zijn van een neusgat heeft invloed op de energie, waarschijnlijk door een verband tussen het open neusgat en de dominante hersenhelft. Als beide neusgaten open zijn, kun je makkelijker mediteren.

Instructies

Het is belangrijk dat je in de houding rechtop zit. Linkerhand leg je op je linkerknie waarbij de vingertoppen van duim en wijsvinger elkaar raken. Wijs- en middelvinger van de rechterhand buig je naar binnen. Zij die linkshandig zijn, wisselen de houding van de handen. Het hoofd is licht gebogen; kin richting borstbeen. Met de rechterduim sluit je het rechterneusgat van onderen af en ademt in door je linkerneusgat. Sluit dan met de ringvinger linkerneusgat en adem uit door rechts. Adem weer in door rechts, sluit af, en uit door links. Ga hier in je eigen tempo mee door. Als je inademt door b.v. links kun je je voorstellen dat je van boven naar beneden, langs de linkerkant van de wervelkolom, inademt. Via de stuit adem je langs de rechterkant van de wervelkolom naar boven weer uit. Let er tijdens de oefening op dat je niet inzakt maar de wervelkolom opgericht houdt.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>