Waaraan herken je een goede yogadocent?

Yoga is ‘in’. Opleidingen voor yogadocenten springen als paddenstoelen uit de grond. Omdat het een vrij beroep is, kan iedereen zich docent noemen. Een gedegen opleiding duurt minstens vier jaar. Momenteel worden er ook docenten klaargestoomd in een half jaar of soms zelfs in slechts vier weken!!! Als je kwaliteit wilt, waar kun je dan zoal op letten? Hier zijn mijn vijf tips:

1. Vraag mensen in je omgeving waar zij yoga doen. Wat zijn hun ervaringen? Lees ervaringen of testimonials op de website van de docent en of hij/zij aanbevelingen heeft op bijvoorbeeld LinkedIn.

2. Kijk of de docent is aangesloten bij de Vereniging Yogaleerkrachten Nederland (VYN). Dit is de beroepsvereniging van yogadocenten. De bij deze vereniging aangesloten leden hebben een vierjarige hbo-opleiding tot yogadocent gedaan. Ook eist de VYN dat zijn/haar leden zichzelf regelmatig bijscholen. Aangesloten yogadocenten mogen het logo van de VYN op hun website zetten. Op de site van de VYN vind je onder het kopje ‘Ik zoek een yogadocent’ aangesloten docenten bij jou in de buurt. Je kunt het logo zien als een keurmerk. Daarnaast heeft de VYN een klachtenregeling. Het RTL programma LifestyleXperience besteedde onlangs aandacht aan het belang van professionaliteit van de yogadocent en aan de beroepsvereniging voor yogadocenten.

3. Wil je les in een bepaalde stijl, bijvoorbeeld hatha yoga, kijk dan op de website van de opleiding die daartoe opleidt. De meeste opleidingen hebben een docentenbank met afgestudeerden op hun site. In de docentenbank van bijvoorbeeld de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte kun je docenten bij jou in de buurt vinden.

4. Iedere docent heeft zijn/haar eigen stijl van lesgeven. Het is nogal persoonlijk wat jou aanspreekt. Doe daarom eerst een proefles. Als de les je bevalt, besluit dan een bepaalde periode les te nemen. Dit geeft rust aan je geest. Geef de yoga en de docent de kans om voor jou te werken. Na een reeks lessen kun je bepalen of je er baat bij en plezier in hebt.

5. Is de yogadocent authentiek? Laat hij/zij zien wat hij zegt. Geeft hij vanuit zijn eigen beleving en ervaring yogales?

Heb jij een zesde tip? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

8 Responses to “Waaraan herken je een goede yogadocent?”

 1. Janneke

  Ik vind dat je het leuk en serieus doet. Ik ervaar je als een bescheiden vrouw met veel kennis op het gebied van yoga. Je doet alles mee zodat we kunnen kijken. Ik ervaar het als zéér fijne en vakkundige lessen.

  Beantwoorden
  • Dankjewel lieve pap. Een vader die trots op je is. Wat wil een dochter nog meer? Mijn dag kan niet meer stuk.

   Beantwoorden
 2. Rineke Gunther

  Ik ken geen betere en serieuzere yogajuf dan jij bent! Na een les slaap ik ’s nachts als een roos. Rineke

  Beantwoorden
 3. Annelies

  Sinds vorig jaar september volg ik bij jou yogalessen. Ik had al eens eerder bij iemand anders lessen gevolgd, maar eerlijk gezegd spreekt de manier waarop jij les geeft mij veel meer aan. Je doet de oefeningen heel nauwgezet, geeft duidelijk aan wat het effect kan zijn en laat ons elke oefening navoelen. Je doet dat met veel geduld en bescheidenheid. Ik vind de lessen heel plezierig en ze geven me veel rust.

  Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>