Voelen is essentieel bij yoga

De Saswitha stijl van lesgeven bevalt mij uitstekend maar toch steek ik ook graag mijn licht op bij andere vormen van bewegen. De inmiddels 73-jarige Koos Zondervan geeft al ruim 40 jaar yogalessen. Hij demonstreert hoe hij vrij moeiteloos zijn benen in lotushouding legt.

Tijdens het oefenen richt je je op de tastzin. ‘Voelen’ is essentieel bij het doen van yoga. Telkens neem je je lichaam globaal waar. “De tastzin is het meest gevoelige zintuig van de mens”, legt Koos uit.

Energielichaam

Kashmiryoga is genoemd naar de streek in India waar het vandaan komt. Bij deze vorm van yoga staat het activeren van het energielichaam centraal. Dit doe je door het doen van ademoefeningen of pranayama’s. Als het energielichaam is geactiveerd, ben je gevoeliger. Het lichaam wordt bevrijd van geconditioneerde spierspanningen. Je wordt leniger. En kunt de houdingen makkelijker doen.

Feldenkrais

We doen onder andere een oefening van Moshe Feldenkrais. Feldenkrais was een Israëlische natuurkundige en bedenker van de methode Feldenkrais. Deze heeft als doel om het menselijk functioneren te verbeteren door zelfkennis en door beweging.

We deden een oefening waarbij de heupen een roterende beweging maken. Een goede oefening om de heupgewrichten gezond te houden. In een eerder blog heb ik beschreven hoe je deze houding doet.

Moeiteloos

Het motto van Feldenkrais was: “Doe maar wat minder je best”. Tijdens de workshop van Koos let ik vooral op zijn taalgebruik. Regelmatig laat hij woorden vallen als: ‘moeiteloos’, ‘loom’ en ‘zonder inspanning.’ Ik merk dat deze woorden het beoefenen van yoga luchtiger maken en dat ik milder oefen. En dat dit niet ten koste gaat van de  diepgang.

In gedachten

Ook leerden we een oefening eerst in gedachten te doen. En dan uit te voeren. Al met al was het een leerzame en inspirerende dag. In mijn eigen lessen probeer ik het geleerde te integreren.

Welke vragen en / of opmerkingen roept dit bij jou op? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>