Voel je vrij in de meeuw

De meeuw is een houding die mij een gevoel van vrijheid en vreugde geeft. Ik krijg er meer ademruimte door. Telkens open je op een inademing de borst en ademt daar ruim naartoe. Uitademend laat je je als het ware vallen in de wind. Voel je vrij en blij deze zomer en maak ‘vlieguren’ in de meeuw!

Kom staan in een grote spreidstand. De grote tenen wijzen naar binnen. De knieën zijn licht gebogen. Buig uitademend vanuit het bekken voorover en leg de handen geopend op elkaar voor je neer. Op een inademing breng je de handen zijwaarts omhoog en kom je met een holle rug omhoog; als een meeuw die zijn vleugels spreidt. De handen komen iets hoger dan het bekken. Uitademend buig je voorover en laat je je als het ware vallen in de wind. Je gebruikt daarbij de tsjoeklank. Uitademend zeg je ’tsjoe’. Ga door in je eigen ademtempo. De adem bepaalt het ritme van de beweging. Inademend omhoog; uitademend naar voren. Stel je in gedachten de meeuw voor die heerlijk hoog in de lucht vliegt. En zich door de wind laat dragen.

Na enige tijd ‘gevlogen’ te hebben, kun je even ontspannen voorover blijven hangen met de knieën van het slot. Dan ontspan je je hoofd, nek, rug, armen, handen… Vervolgens breng je de handen zijwaarts omhoog en komt helemaal overeind. Je plaatst de handen boven het hoofd tegen elkaar en laat ze voorlangs vallen met de tsjoeklank. Ben je duizelig geworden door het voorover buigen, kijk dan een paar keer over je schouders. Sluit een moment je ogen en voel de oefening na…

Uitwerking
In de meeuw worden de spieren aan de achterkant van de bovenbenen (hamstrings) gerekt. Je maakt de rugspieren sterk maar ook de buikspieren worden getraind. Door de adem bewust te gebruiken, ervaar je de kracht ervan en wordt de oefening lichter. Wat ervaar jij als je de meeuw doet? Hoe voel je je na de houding? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>