Vind juiste balans tussen willen en kunnen

Ken je die reclame nog waarin een jongetje met zijn vuist op tafel slaat en roept: ”Ik wil bolletje!” Dit is precies waar derde chakra over gaat. Over willen. En een beetje snel graag. NU dus. Erg actueel in deze tijd waarin alles mogelijk lijkt te zijn.

Het ego wil van alles: een fijne relatie, een mooi huis, interessant werk, enzovoort. Je begrijpt dat te veel wilskracht voor te veel spanning zorgt. Voor opgetrokken schouders en pijn in de onderrug. Ook de gewrichten, vooral kniegewrichten, en ogen lijden. De kaken kunnen erg gespannen zijn. En het kan zijn dat je ’s nachts gaat tandenknarsen. Het is dus de kunst om een juiste balans te vinden tussen willen en kunnen.

Eigen levensweg
Derde chakra gaat over het ontwikkelen van jouw eigen levensweg. Met derde chakra zet je jezelf en wat jij te doen hebt in de wereld. Het gaat om eigenwaarde, voor jezelf opkomen en handelen. Maar ook om keuzes maken. En het belang van op tijd knopen doorhakken.

hoe-houd-je-je-balans-2

Zonnevlecht
Derde chakra ligt tussen navel en borstbeen. Daar waar de lendenwervels overgaan in de borstwervels. Het midden van het lichaam dus. Het gebied van de maag en de zonnevlecht.

Het element van derde chakra is vuur. In de maag wordt alles wat we tot ons nemen aan voeding verbrand en ‘eigen’ gemaakt. “Je bent wat je eet”. Deze verbranding wordt omgezet in energie om datgene wat je wilt doen, te doen. Het is dus belangrijk om de kracht van derde chakra goed te gebruiken. En in te zetten om jouw doelen te bereiken. Hoe zorg jij dat je in balans blijft bij het bereiken van jouw doelen? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Vind juiste balans tussen willen en kunnen”

  1. Sandra Abarbanel

    Ben al langer bezig met zelfrealisatie. Daarbij zijn nu een paar essentiële dingen naar boven gekomen die belangrijk lijken in dit tijdspunt in mijn systeem om balans te hebben en niet overloaded te raken. Dat is centratie in het hart, ademen en voelen, contact hebben met het lichaam, observeren van de emoties, het voelen daarvan zonder er wat mee te doen. Alles dus dicht bij mijzelf. Automatisch geeft de innerlijke meester impulsen om dat te doen wat “goed” is, zonder dat mijn ego wat wil. Dit is een weg van loslaten en observerend volgen…. Big love Sandra

    Beantwoorden
    • Lieve Sandra, dank je wel voor je reactie. Mooi om zo te observeren en te volgen, zonder oordeel. Goed bezig!

      Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>