Vijf tips voor een gezond dag- en nachtritme

Wist je dat een gezonde leefstijl nog belangrijker is dan gezonde voeding? Volgens de Ayurveda is het tegen de natuur ingaan, door bijvoorbeeld lang op bed te blijven liggen, één van de oorzaken van ziekte.

Ayurveda is de gezondheidsleer uit India. Het gaat over de kennis van gezond zijn en blijven. Er wordt vanuit gegaan dat je in jezelf de antwoorden weet. Wat ik ook mooi vind aan de Ayurveda is dat er veel aandacht wordt besteed aan preventie. Het voorkomen dat je ziek wordt door gezond te leven. Yoga en meditatie zijn daar behulpzame instrumenten bij. Andere kenmerken van een gezonde leefstijl zijn: op tijd opstaan én op tijd naar bed gaan, voldoende pauzes nemen gedurende de dag, tussen de middag je grootste maaltijd nuttigen, massages, voeding die past bij jouw constitutie en voldoende lichaamsbeweging.

Andrew+Smith

Balans

Geweldig dat we zo veel zélf kunnen doen om in balans te blijven. Een kleine aanpassing kan een groot verschil maken. Stel je gaat voortaan op tijd naar bed en je slaapt daardoor beter. Hierdoor ga je je veel beter voelen. Dit verbetert weer de kwaliteit van je relaties.

Vijf tips

Hier zijn nog vijf tips voor een gezond dag- en nachtritme:

1. Sta op tijd op, het liefst voor zonsopgang.

2. Zorg ervoor dat je direct na het opstaan ontlasting hebt. Voordat je eventueel oefeningen gaat doen of gaat mediteren.

3. Nuttig ’s ochtends of tussen de middag je grootste maaltijd. Een oud gezegde luidt: “Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar.”

4. Eet twee uur voor de yogales (of voordat je gaat sporten) niet meer.

5. Bouw je activiteiten ‘s avonds af en ga op tijd naar bed (voor 22.00 uur). Tussen 18.00 en 22.00 uur is de energie in de natuur het zwaarst en is het makkelijker om in slaap te komen. Een goede nachtrust is belangrijk. Dus ga met de kippen op stok!

Welke tip spreekt jou aan? En waar heb je moeite mee? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>