Verblijf in De Schouw reinigend en hartverwarmend

Vorige week heb ik een weekje gevast in Kuuroord De Schouw. Dit ligt in het Zeeuwse plaatsje Noordgouwe op Schouwen-Duiveland. Het was een heerlijke week. In dit blog deel ik mijn ervaringen.

Even een week er helemaal tussen uit. Geen smartphone, televisie, krant. Een weekje ‘innerlijk schouwen’. Toch is het iedere keer weer spannend. Maar ik kom in een heel fijne groep terecht. Ongeveer veertien vrouwen variërend in de leeftijd van 30 tot 60 en een oudere heer. Al gauw hebben we onderling open gesprekken. Deze keer heb ik ervoor gekozen om mild te vasten en dat bevalt me goed.

fluitekruid

Tweede brein

Ik onderga verschillende behandelingen: een pakking, (voetreflex)-massages, darmspoelingen. De darmen worden wel ons tweede brein genoemd. De conditie van de darmen heeft niet alleen invloed op je lichamelijke gezondheid, maar ook op je geestelijk welzijn. De Duitse arts Giulia Enders heeft daar een goed boek over geschreven met de titel: ‘De mooie voedselmachine. De charme van je darmen.’ Rijkelijk geïllustreerd door haar zus Jill. Ik spreek Margo, één van de oprichters van de Schouw. En vraag haar of deze darmspoelingen ook in ziekenhuizen worden uitgevoerd. Zij meent van niet. In elk geval niet op de geduldige en liefdevolle manier zoals dat in De Schouw gebeurt. Ze vertelt dat er successen worden geboekt met mensen die ziek zijn en/of klachten hebben. Na een week vasten knappen zij enorm op.

Van het hoofd naar het hart

De groep wordt begeleid door Heidi en Elly, twee natuurgeneeskundigen die ons in allerlei groepsactiviteiten uitnodigen om bij onszelf te komen. Bij ons gevoel. We doen yoga, zingen mantra’s, dansen, wandelen, wisselen ervaringen uit, lachen, huilen en brengen twee avonden door in de sauna. De laatste avond musiceren we ook nog. De oudere heer heeft zijn kornet meegenomen. Met begeleiding op piano wordt ‘It’s a wonderful world’ ingezet.

photo-1423483641154-5411ec9c0ddf

Voeding als medicijn

Op vrijdagochtend wordt het vasten gebroken. En vertelt Heidi hoe we het eten weer kunnen opbouwen. Een paar kilo lichter rijd ik vol energie naar huis. Geïnspireerd om me nog meer in de rol van voeding te verdiepen. Hippocrates zei: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Ik kan je een verblijf in De Schouw van harte aanbevelen. Wil je meer weten? Lees dan het verslag dat ik twee jaar geleden schreef: http://bit.ly/1E3bl2y. En neem gerust contact met me op als je nog vragen hebt. Heb jij ervaring met vasten? Spreekt een dergelijke week jou aan? Of juist niet? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

12 Responses to “Verblijf in De Schouw reinigend en hartverwarmend”

 1. Sandra

  Mooi Judith, kan mij er alles bij voorstellen.. Volgens mij hebben we 3 breinen, een in het hoofd, de thymusklier in het hart en een in de buik. De 3 tan tien.. Voedend eten, dat is ook wat er steeds bij mij opkomt. Graag “boom” ik met jou daar eens over.

  Beantwoorden
  • Judith

   Dank voor je reactie Sandra. Fijn als hoofd, hart en handen in balans zijn. Leuk om daarover uit te wisselen.

   Beantwoorden
   • Judith

    De thymusklier (of zwezerik) bevindt zich achter het borstbeen (ter hoogte van het hart) en zorgt voor de opbouw van het immuunsysteem.

    Beantwoorden
 2. Karin

  Leuk verslag Judith. Ik ben ook nog steeds vol energie van dat heerlijke weekje.

  Beantwoorden
 3. Theo

  Leuk verslagje, Judith. Ik probeerde een naam te vinden bij die struik die zo mooi aan het bloeien is. Weet nog niet wat het is.
  Groetjes! Theo

  Beantwoorden
  • Judith

   Dank voor je compliment Theo. Ik denk dat het gewoon fluitenkruid is. Groetjes, Judith

   Beantwoorden
 4. Noor Palazzi

  Dank voor het delen van je ervaring in De Schouw Judith. Je hebt een erg leuk en informatief artikel geschreven. Ik hoop dat je de nieuw opgedane energie nog even in je weet te houden en dat je met nog meer smaak voedsel tot je neemt. Warme groet van Noor

  Beantwoorden
 5. Annemieke

  Hoi Judith, leuk stuk!! Ik ben ook nog elke ochtend op tijd op en eindig m’n douchebeurt met koud water, voel mij energiek en verkwikt, heerlijk! Groet Annemieke

  Beantwoorden
  • Judith

   Hoi Annemieke, dank voor je reactie. Leuk om te horen. Dit geldt ook voor mij. Alles proef je met hernieuwde aandacht. Groetjes, Judith

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>