Verbeter spijsvertering met juiste voedingsgewoonten en yoga

Wist je dat torsies en vooroverbuigingen, zoals de hoofd-kniehouding (zie foto) het spijsverteringsvuur bevorderen? In de Ayurveda ook wel agni genoemd. Dit zorgt ervoor dat je voeding op de juiste manier wordt omgezet in voedingstoffen voor je lichaam en geest.

Volgens de Ayurveda, de gezondheidsleer uit India, kun je agni verbeteren door:

* het eten van de juiste voeding. Wil je weten wat voor jou de juiste voeding is, dan kun je een Ayurvedisch arts raadplegen.

* eten op het juiste moment. Eet alleen als je echt trek hebt en niet uit gewoonte. Ik denk dat het belangrijk is vaste tijden te hanteren om te ontbijten, lunchen en dineren. Heb je geen trek, eet dan wat minder.

* ontspannen eten met een goede sfeer aan tafel. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te eten en met aandacht eet. Dus niet met een bord voor de televisie gaan zitten. Maar ook niet tijdens een vergadering lunchen.

* eten van kruiden die agni bevorderen: gember, zwarte peper, komijn, kaneel.

* eten in de juiste hoeveelheid en samenstelling. Eet de helft van wat je op zou kunnen en drink wat warm water of gemberthee. Vermijdt dus koud water, frisdrank en alcohol bij het eten.

Zoemende bij

Door gezond te eten en te leven kunnen veel ziekten worden voorkomen. Regelmatig bewegen, yoga en ademhalingsoefeningen doen en massages ondergaan, dragen bij aan een goede gezondheid. Ook pranayama of ademhalingsoefeningen bevorderen het spijsverteringsvuur. De wisselende neusadem (Nadi Shodhana) en de ‘zoemende bij’ (Brahmari) zijn goede oefeningen om stress te verminderen waardoor agni toeneemt.

Hoe zit het met jouw voedingsgewoonten? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>