Verbeter je concentratie in de adelaar

Veel yogahoudingen zijn naar dieren vernoemd. Zo is er ook garudasana. Garuda betekent adelaar. Denk aan Garuda Indonesia; de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië.

De houding vergt veel souplesse van de benen, het bekken, de armen en de schouders. Sta je er eenmaal in dan is het een geweldige concentratieoefening. Je blik is op een vast punt voor je gericht. Door deze concentratie kun je nergens anders meer aan denken. Dit zorgt voor verstilling.

Judith in garudasana (adelaar)

Uitvoering

 • Plaats rechtervoet bewust op de grond waarbij je alle tenen spreidt. Breng het gewicht op het rechterbeen in de rechtervoet.
 • Kijk naar een vast punt voor je; op de muur tegenover je of op de grond.
 • Strengel je linkerbeen om het licht gebogen rechterbeen. Sla de voet om de rechterkuit zodat de grote teen om de hiel krult.
 • Blijf op rechterbeen staan, houd evenwicht en adem goed door.
 • Slinger nu ook de armen om elkaar. Buig beide ellebogen. Breng ze op borsthoogte voor het lichaam met de handen naar boven wijzend. Breng de linker bovenarm boven de rechter en de handpalmen tegen elkaar. Deze lijken dan op de snavel van een adelaar. Maak de rug recht.
 • Concentreer je op het punt voor je en adem diep en bewust door.
 • Voel de oefening na. Wissel van kant.
adelaar

Uitwerking

De oefening geeft een gevoel van evenwicht en stabiliteit. Hij verbetert je concentratievermogen. Wanneer je hem regelmatig doet, worden de arm- en beenspieren soepel en lenig. Hij vermindert stijfheid in enkels, knieën, schouders en polsen. De houding wordt ook wel aanbevolen om kramp in de kuitspieren te voorkomen. En hij is goed voor de bovenrug.

Hoe vind jij het om deze houding te doen ? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

4 Responses to “Verbeter je concentratie in de adelaar”

 1. Thea Korten

  Ha Judith, het lijkt me een geweldige oefening. En trouwens: wat een mooie foto. Het is me niet gelukt de oefening uit te voeren: heb teveel last van een knieblessure, maar zodra die voorbij is, ga’k je oefening zeker uitvoeren!

  Beantwoorden
 2. Dag Judith, deze houding doet goed en natuurlijk is het oefenen want je kunt niet verwachten dat je ineenkeer deze ‘adelaar’perfekt kunt doen. Langzaam in je houding je thuis gaan voelen met gevoel voor je belemmeringen die je nueenmaal hebt. Dank je, cecilia

  Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>