Veerkrachtig door het leven

Veel mensen hebben lichamelijke klachten. Pijnlijke knieën, heupen, of chronische ziekten zoals reuma of fibromyalgie. Naar de yogales komen, kan dan lastiger zijn. Vroeger was het advies om vooral rust te nemen. Daar is men van teruggekomen. Het is beter om in beweging te blijven. Yoga kan daarbij helpen.

Bij de yoga word je je bewust dat je meer bent dan bijvoorbeeld je pijnlijke knie, schouder of heup. Je onderzoekt wat er nog allemaal wél ‘bewogen’ kan worden. En dat is vaak meer dan je denkt. Onlangs werd ik gewezen op een interessant boekje over gewrichtsslijtage. Het heet: Gewrichtsslijtage. Veerkrachtiger door het leven. En is geschreven door Elly Korzelius, natuurgeneeskundig therapeut. In haar boek geeft Korzelius het belang van gezonde voeding aan. “Slechte voeding en overgewicht kunnen artrose veroorzaken en verergeren. Terwijl een goed uitgebalanceerd voedingspatroon klachten kan verminderen.“ Verderop schrijft ze: “Een dieet dat rijk is aan groenten verbetert de darmflora en daardoor indirect de gewrichten. Gember heeft goede eigenschappen. Een thee van geelwortel (kurkuma) en gember werkt gunstig op de darm en gewrichten.”

Spijsvertering

In de Ayurveda (Indiase geneeswijze) wordt veel met bovenstaande ingrediënten gewerkt. Momenteel volg ik een interessante bijscholing over Ayurveda waarbij vooraf door de deelnemers een maaltijd wordt gekookt. Die we daarna in stilte eten. Kenmerkend voor de Ayurvedische maaltijd is dat alle zes de smaken erin zitten; zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Alles draait om de spijsvertering (agni). Het goed kunnen verteren van wat je tot je neemt. Ingrediënten worden zeer fijn gesneden en harde delen van de tomaat, ui of knoflook worden niet gebruikt. Na afloop merk ik welk een weldadig gevoel deze maaltijden op mij hebben (betere stoelgang, meer energie).

Ayurvedische maaltijd 1-4-2016

Gezonde leefstijl

In de Ayurveda wordt veel belang gehecht aan preventie van ziekten. Door gezonde voeding. Maar vooral ook door een gezonde leefstijl. Ik kan iedereen die last heeft van reumatische aandoeningen of andere klachten aanraden bovenstaand boekje aan te schaffen. En met de tips en adviezen aan de slag te gaan. Maar ook als je (nog) geen klachten hebt, is het een aanrader. Hoe staat het met de drie r’s (rust, reinheid, regelmaat) in jouw leven? Eet jij gezond? Heb je een goed dag- en nachtritme? Ik hoor graag jouw reactie hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Veerkrachtig door het leven”

 1. Sandra

  Hoe waar is het wat je allemaal zegt, maar ook het emotionele gedeelte is belangrijk in mijn visie. Sta je in verbinding via het gevoel met je lichaam en emoties, ben je gewaar wat erin afspeelt. Duw je geen emoties weg omdat ze niet prettig voelen, waardoor er restanten in het lichaam achterblijft. Ook dat is goed zorgen zoor jezelf. Het body-mind system is een geavanceerd systeem, die holistisch werkt en ballanceert vanzelf uit, als we er naar luisteren en het ruimte geven.

  Beantwoorden
  • Judith

   Dankjewel Sandra voor deze waardevolle aanvulling. Yoga is m.i. ook wel de kunst van het ‘voelen’. Allerlei niet verwerkte emoties liggen in het lichaam opgeslagen. En kunnen tijdens een les of in het dagelijks leven middels pijn en andere onaangename sensaties aan het licht komen. Ik bewonder jou en iedereen die bereid is om hiernaar te kijken en te voelen wat er te voelen is. Zodat het kan transformeren of lichter worden.

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>