Tien tips bij slapeloosheid

Gelukkig hoor ik meestal dat cursisten heerlijk slapen na een yogales. Maar soms kun je de slaap niet vatten en lig je maar te piekeren. Je wordt boos op jezelf want je moet morgen weer vroeg op. Hier zijn tien tips die mij helpen als ik de slaap niet kan vatten.

slapeloosheid

1. Zorg voor een goed dag/nachtritme. Sta voor zonsopgang op. Je kunt dan b.v. minstens tien minuten mediteren. Dit heeft een positief effect op de pijnappelklier die het slaaphormoon melatonine produceert. Bekijk de Britse documentaire ‘Don’t Worry, Be Happy’ waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven.

2. Bouw ’s avonds rustig af qua activiteiten (GSM uit, TV uit, e.d.) en eet na 20.00 uur niet meer.

3. Drink door de week geen (of weinig) alcohol. Ik heb gemerkt dat als ik meer dan twee glazen wijn drink, ik soms ’s nachts klaarwakker ben. Ook kan ik er erg van gaan denken/piekeren.

4. Schrijf alles waar je over piekert op een A4’tje en stop het in een laadje. Heb je weer een dergelijk piekermoment, pak het erbij en lees wat je hebt opgeschreven.

5. Zorg ervoor dat je slaapkamer één en al rust uitstraalt (geen TV of GSM) en dat het er helemaal donker is.

6. Accepteer het als je niet kunt slapen. Ga je bed uit en doe iets prettigs voor jezelf, b.v. warme (anijs)melk maken, een roman lezen, naar rustige muziek luisteren.

7. Ben je bewust van wat je allemaal tot je neemt, qua voeding maar ook wat betreft sociale contacten (welke mensen geven je energie?), informatie (word je blij van het achtuurjournaal kijken?). Neem een abonnement op ‘The Optimist’. Dit tijdschrift belicht de positieve dingen die in de wereld ook gebeuren.

8. Als je veel piekert en/of je zorgen maakt, ga behalve op yoga met een professional praten. Ik weet wel een goede coach 🙂

9. Doe adem- en ontspanningsoefeningen zoals de buikadem voelen, maangroet, e.d.

10. Boek een sessie individuele ademtherapie bij the JOY of YOGA. Je wordt je bewust van de verschillende ademgebieden in het lichaam en je krijgt praktische oefeningen mee waarmee je thuis aan de slag kunt. Heb je een aanvulling op dit lijstje? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>