Studiereis Boeddhisme leerzaam en indrukwekkend

Tijdens een 16-daagse reis door India onderzoeken we de overeenkomsten en verschillen tussen het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Net als in de yoga van Patanjali, kent het Boeddhisme een achtvoudig pad dat tot verlichting zou leiden. De groep bestaat uit yogadocenten (in spé) van de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte.

We zien veel stoepa’s, immens grote Boeddhabeelden, tempels en grotten met daarin uitgehouwen taferelen. We bezoeken de plekken waar Boeddha leringen hield, waar hij verlichting bereikte en waar hij overleed. De grotten in Ellora en Ajanta zijn prachtig. Ook krijgen we yoga- en meditatieonderricht van monniken.

Onthechten

Indrukwekkend is het bezoek aan de Mahabodhitempel in Bodh Gaya. Tussen een enorme tempel en een bodhiboom staat een gouden bed. De plek waar Boeddha verlichting bereikte. Een waar bedevaartsoord. We mediteren maar kijken ook naar het schouwspel van monniken en andere pelgrims van over de hele wereld die hier hun rituelen uitvoeren. Sommigen doen een soort zonnegroet op een plank. Ze gaan plat op hun buik en drukken zich dan weer op. Soms wel 108 keer! Het zweet parelt op de voorhoofden. Een andere pelgrim is oneindig lang bezig met knopen tellen. Een ritueel waarbij men zich leert te onthechten.

Ontwikkelingen

Economische liberalisering heeft India geen windeieren gelegd. De luchthaven in New Delhi is zeer modern. Veel mensen hebben smartphones en maken selfies. Vervuilende motorriksja’s worden vervangen door schonere en stillere e-riksja’s. Keerzijde van de toegenomen welvaart is de vervuiling. Er ligt veel afval op straat. De heilige rivier de Ganges, waar hindoes in baden en hun kleren wassen, is zwaar vervuild. Onze gids Ajay zegt dat meer welvaart ook leidt tot meer individualisering.

In Mumbai bekijken we de ‘Gateway of India’, een monumentale triomfboog in de stad die werd gebouwd ter herdenking van het bezoek van King George V aan die stad. De Engelsen noemden de stad Bombay. We varen naar Elephanta, een eilandje voor de kust van Bombay, waar we beroemde uit de rots gehouwen tempelgrotten bezoeken. In het Museum Prince of Wales bewonderen we boeddhistische kunstschatten uit heel Azië.

Heilige rivier

We eindigen ons verblijf in Varanasi. De oudste hindoestad van India. ‘s Ochtends vroeg maken we de ochtendrituelen mee bij de beroemde ghats (trappen aan de rivier). Indiërs doen daar yoga en nemen een bad in de Ganges.

Het land is doortrokken van rituelen en spiritualiteit. De gastvrijheid waarmee we worden ontvangen is hartverwarmend. Het verkeer druk en chaotisch. Er gelden geen regels. Kom je eraan op bijvoorbeeld je scooter dan claxoneer je. Daardoor is het een kakafonie. Het overbevolkte land kent nauwelijks stille plekken. Je moet ernaar op zoek in grotten, spirituele tuinen, kloosters, ashrams, e.d. De spirituele tuin in Sarnath waar we onderricht krijgen van een monnik, is dan ook een oase van rust.

Ik kijk terug op een mooie, goed georganiseerde reis met fijne begeleiding in een gezellige groep. Met dank aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

10 Responses to “Studiereis Boeddhisme leerzaam en indrukwekkend”

  • Goede vraag Anke! Boeddhisme is meer een leer of levenswijze. Hoewel, wat ik ervan gezien heb, neemt het wel de vormen aan van een religie. Zo hebben we een heuse Boeddhistische kerkdienst meegemaakt. Alleen zaten we daar op de grond.
   Hindoeïsme kent vele Goden. En veel rituelen. De Brahmanen of priesters, uit de hogere kasten, spelen daarin een belangrijke rol. Voor elk ritueel dat wordt uitgevoerd bij belangrijke gebeurtenissen in het leven (geboorte, huwelijk, e.d.), worden priesters bijgehaald en betaald. Ze hebben veel macht in India. Boeddhisme kwam voort uit onvrede met dit ‘Brahmanisme’ oftewel de grote macht van de priesters.
   In de meest oorspronkelijke vorm van Boeddhisme kwam geen objectverering voor. Boeddha wilde helemaal niet dat je beelden ging aanbidden. Hij zei: “Zoek het Goddelijke in jezelf. En ken jezelf.” Is dit een antwoord op je vraag Anke? Wil je hier meer over lezen? Dan kan ik je de boeken van prof. dr. Paul van der Velde aanraden. Of ‘Bevrijdend inzicht’ van Frits Koster.

   Beantwoorden
 1. Noor Palazzi

  Dank je Judith voor het delen van enkele van je reis ervaringen. Rust nu lekker uit en laat alle indrukken diep in jezelf zakken. Het klinkt als een prachtige, afwisselende en verrijkende reis. Dat je de verdieping opgedaan aldaar nog lang in jezelf mee draagt. Hartelijke groet van Noor

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank Noor voor je lieve reactie. Het was inderdaad een onvergetelijke reis die nog lang in mij zal doorwerken.

   Beantwoorden
 2. Thea Korten

  Dankjewel Judith voor je mooie verslag; mooi ook omdat je met zo weinig tekst en foto’s zo’n heldere impressie weet te geven van wat je zag en beleefde.

  Beantwoorden
  • Dank je wel Thea, erg fijn om te horen dat ik mijn opzet geslaagd ben.
   Hartelijke groeten, Judith

   Beantwoorden
 3. Ilse Anthonijsz

  Wat een mooie samenvatting van een reis met zo veel hoogtepunten, Judith, dankjewel. Het was een plezier deze reis samen met jou te maken.

  Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>