Stevige oefeningen voor gezondheid en vitaliteit

Herken je het voldane gevoel na een stevige boswandeling? Wandelen versterkt het gevoel van ‘geaard’ zijn. Aarde is het element van eerste chakra. In de yogales doen we dan ook stevige oefeningen. Aarden/wortelen speelt een belangrijke rol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veiligheid

Eerste chakra wordt ook wel wortelchakra genoemd. Het zetelt onderaan de wervelkolom ter hoogte van de stuit. Eerste chakra vraagt van ons om moedig alle uitdagingen van het leven aan te gaan. En om een veilige plek te creëren. Denk aan de vluchtelingen die op zoek zijn naar een thuis. Een plaats waar ze in vrede leven. En waar ze een inkomen verwerven om van te leven.

Reuk

De neus is het ‘gevoelsorgaan’ van eerste chakra. Via je reuk neem je eventueel gevaar waar. Je snuift de frisse boslucht op. Je ruikt instinctief aan groenten of fruit of het goed voor je is. Als eerste chakra goed werkt, weet je welke voeding bij je past.

photo-1423483641154-5411ec9c0ddf

Levenskracht

De oefeningen hebben een krachtig karakter. Ze werken vooral op de ‘hamstrings’, de achterkant van het bekken en de hielen. Je ontwikkelt hierdoor gezondheid, levenskracht en vitaliteit. Je voelt je geaard, stevig, veilig en aanwezig in het hier en nu.
Hoe zit dit bij jou? Kun jij goed aanwezig zijn in het hier en nu? Of ben je snel afgeleid en met je hoofd in de wolken? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Stevige oefeningen voor gezondheid en vitaliteit”

 1. Diny Neuteboom

  Hallo Judith,

  Bij mij is dat nogal wisselend. Ik kan heel erg met de aarde verbonden zijn en mijn leven laat zien dat ik over een behoorlijke veerkracht beschik. Als ik met mijn creatieve kant bezig ben, kan ik ook heel erg in de wolken zitten. Eerlijk gezegd vind ik dat ook heel prettig. De yogales van afgelopen maandag gaf mij trouwens enorm veel energie en vond ik behoren tot de beste die ik tot nu toe ervaren heb.

  Groetjes,
  Diny

  Beantwoorden
  • Hoi Diny,
   Dankjewel voor je reactie. Fijn dat je de les maandag als prettig ervaren hebt!
   Tot a.s. maandagavond,
   Judith

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>