Start Yoga & Meditatiegroep voor senioren

Met vitaliteitsprogramma’s bevordert de overheid gezondheid. Ouderen moeten zo lang mogelijk fit blijven. En zelfstandig wonen. Maar hoe kunnen we gezond ouder worden ? Het beoefenen van Yoga & Meditatie kan ondersteunend zijn.

Voor wie ?

Daarom begint binnenkort een speciale Yoga & Meditatiegroep voor senioren. Maar ook voor allen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. En voor hen die een reguliere les als te zwaar ervaren. De oefeningen worden zo aangepast dat iedereen mee kan doen. Zo nodig gebruiken we een stoel.

11. redenen om ook op latere leeftijd aan yoga te doen:

1. de oefeningen maken je sterker en soepeler.

Veel ouderen hebben een achteruitkijkspiegel op hun fietsstuur. Maar hoe fijn zou het zijn als je nog zo lang mogelijk opzij kunt kijken; je veilig kunt bewegen in het verkeer ? Daarom doen we regelmatig oefeningen voor de nek. Ook bekkenbodemoefeningen maken deel uit van het programma. Om incontinentie tegen te gaan.

2. yoga versterkt botten en spieren. De oefeningen worden bewust zo lang mogelijk op een mat op de grond gedaan. Om te ‘aarden’ en botontkalking tegen te gaan.

3. je verbetert je balans en stabiliteit. Als we ouder worden treedt helaas slijtage op in het evenwichtsorgaan. Daarom is het belangrijk om wekelijks evenwichtsoefeningen te blijven doen.

4. het houdt de hersenen scherp. In de les oefenen we concentratie. Ook doen we verschillende coördinatieoefeningen die beide hersenhelften in balans brengen.

5. yoga zorgt voor meer ontspanning. De houdingen stimuleren het parasympatische zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel. Regelmatig hoor ik van cursisten dat ze zo lekker slapen na de yogales.

6. het zorgt voor een lagere bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘stille moordenaar’ genoemd…

7. yoga verbetert de lichaamshouding. In de les leer je de juiste houdingen. Dit werkt in het dagelijks leven door.

8. verbeterde ademhaling. Je gaat meer in je buik ademen waardoor je je dieper ontspant en minder stress ervaart.

9. als je fysiek en mentaal sterker en soepeler wordt krijg je ook meer zelfvertrouwen.

10. Yoga & Meditatie zorgen voor meer gemoedsrust en een gevoel van vrede. Ook leer je creatief te zijn door te denken in mogelijkheden.

11. Yoga zorgt voor wekelijks plezier in bewegen in een groep met gelijkgestemden.

Natuurlijk proces

Onlangs rondde ik met succes de bijscholing ‘Yoga voor Ouderen’ af. Aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Ik leerde veel over verschillende (ouderdoms)ziekten zoals de ziekte van Parkinson, artrose en dementie. En dat we veroudering niet als ziekte moeten zien. Maar als een natuurlijk proces waarbij meer ruimte komt voor stilte, loslaten en onthechten.

Praktisch en aanmelden

Ik sta te popelen om jou mooie lessen te geven. En om alles wat ik leerde over het ontwikkelen van goede gewoonten met je te delen. Doe je mee ?

De lessen zijn op donderdagochtend om 10.30 uur. Neem contact op en/of meld je aan op: info@thejoyofyoga.nl

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>