Schouderstand Koningin van de asana’s

De schouderstand of kaars heeft veel positieve effecten. Daarom wordt deze houding wel de Koningin van de asana’s genoemd. Hier volgen een aantal fysieke effecten.

* In de kaars worden allerlei spieren in de rug, het bekken en de benen aangespannen. Ook de armen zijn aan het werk.

* De kaars zorgt voor meer lichaamswarmte.

* Het bloed dat uit de benen naar het hoofd stroomt passeert eerst het hart. De waterafgifte wordt verbeterd, waardoor de menstruatie makkelijker verloopt. Ook de werking van de hypofyse wordt verbeterd. Overigens is het voor vrouwen af te raden om tijdens de menstruatietijd omgekeerde houdingen als de kaars te doen. Dit in verband met de kleine mogelijkheid dat een beetje bloed in de buikholte terecht kan komen.

schouderstand

Diepere buikadem

* De houding verbetert de adem omdat het middenrif tegen de zwaartekracht in moet bewegen en tegen de druk van de buikorganen. De buikadem wordt daardoor dieper en sterker.

* Door de beweging van het middenrif wordt de werking van de lever gestimuleerd.

* Door de omgekeerde stand van de buikorganen komt er ruimte in buik en bekken, waardoor de algehele doorbloeding wordt verbeterd.

* De schouderstand geeft een stimulans aan de dikke darm en door de rekking van de endeldarm wordt de ontlasting aangezet. Als je geconstipeerd bent, is het aan te raden de schouderstand iedere ochtend te doen na het drinken van enkele glazen lauwwarm water.

* De bekken- en geslachtsorganen krijgen een betere doorbloeding. Een gekantelde baarmoeder kan door beoefening van de kaars weer in zijn gewone positie komen. Daardoor kan de onvruchtbaarheid, die vaak het gevolg is van deze stand, worden opgeheven.

Spataderen voorkomen

* De schouderstand geeft verlichting bij spataderen. En helpt deze te voorkomen.

* Op den duur kan de kaars effectief zijn voor de bestrijding van rugklachten.

* De bloedstroom naar de hersenen wordt verbeterd en versneld.

Behalve fysieke heeft de schouderstand ook mentale effecten. Doordat je een betere lichamelijke conditie krijgt, kun je je ook beter concentreren. Je ontwikkelt de kracht om een spirituele discipline, zoals het doen van yoga, vol te houden.

Hoe ervaar jij deze houding? Geef hieronder jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>