Schouderstand Koningin van de asana’s

Maar weinig yogahoudingen hebben zo veel positieve effecten als de schouderstand of de kaars. Daarom wordt deze houding wel de Koningin van de asana’s genoemd. Hier zijn een aantal effecten:

* In de kaars worden allerlei spieren in de rug, het bekken, de benen en armen aangespannen.

* De houding zorgt voor meer lichaamswarmte.

* Het bloed dat uit de benen naar het hoofd stroomt passeert eerst het hart. De waterafgifte wordt verbeterd, waardoor bij vrouwen de menstruatie makkelijker verloopt. Ook de werking van de hypofyse wordt verbeterd. Overigens is het af te raden om tijdens de menstruatie omgekeerde houdingen als de kaars te doen.

20170814_075208

* De houding verbetert de adem omdat het middenrif tegen de zwaartekracht in moet bewegen en tegen de druk van de buikorganen. De buikadem wordt daardoor dieper en sterker.

* Door de beweging van het middenrif wordt de werking van de lever gestimuleerd.

* Door de omgekeerde stand van de buikorganen komt er ruimte in buik en bekken, waardoor de algehele doorbloeding wordt verbeterd.

* De schouderstand geeft een stimulans aan de dikke darm en door de rekking van de endeldarm wordt de ontlasting aangezet. Heb je last van constipatie? Dan zou je de schouderstand iedere ochtend kunnen doen, na het drinken van enkele glazen lauwwarm water.

* De bekken- en geslachtsorganen krijgen een betere doorbloeding.

* De schouderstand helpt spataderen te voorkomen.

* Op den duur kan de kaars rugklachten tegengaan.

* De bloedstroom naar de hersenen wordt verbeterd en versneld.

Behalve fysieke heeft de schouderstand ook mentale effecten. Je ontwikkelt de kracht om een spirituele discipline, zoals het doen van yoga, vol te houden.

Hoe vind jij het om deze houding te doen? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

3 Responses to “Schouderstand Koningin van de asana’s”

 1. Een lastige houding, maar met veel goede effecten op je lichaam! En daarom zeker de moeite waard om het te oefenen.

  Beantwoorden
 2. Noor Palazzi

  Je kunt in de eerste dagen van de menstruatie, als de vloeiing gering is, gerust de schouderstand doen als het goed voelt voor jou. Het kan de vloeiing wel iets vertragen of de hoeveelheid bloed verminderen. Schouderstand kan de stand van een gekantelde baarmoeder corrigeren en zo vruchtbaarheid vergroten (bij kinderwens dus mooie oefening om te doen).

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie. Het lijkt mij heel persoonlijk; of je de houding prettig vindt om te doen tijdens de menstruatiefase of juist niet.

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>