Samen herdenken blijft waardevol

Begin dit jaar sta ik samen met mijn ouders en man stil tijdens een herdenkingsbijeenkomst aan de slachtoffers van de Holocaust. Bij het Joods monument in Ede. Eén voor één worden alle 205 namen en leeftijden van de omgekomen volwassenen en kinderen (!) in de gemeente Ede hardop genoemd. Daarna is het een paar minuten stil..

Rouwen roept allerlei emoties op. Behalve verdriet ook verontwaardiging en woede. Rouwen hoort bij het vijfde- of keelchakra. Vijfde chakra is de spiegel van tweede chakra. Tweede chakra gaat over hechten. En genieten van bijvoorbeeld vriendschappen, relaties, kunst en cultuur. Vijfde chakra gaat over onthechten. Kunnen loslaten van elke binding, van genot en angst.

Vijfde chakra zit ter hoogte van de onderste vijf nekwervels. Het doen van yoga vraagt een zekere stilte. Een bereidheid om naar binnen te gaan. De oefeningen helpen je te luisteren naar wat binnen in jou leeft. En om te gaan met ruimte en stilte in jezelf.

Iemand bij wie vijfde chakra goed werkt, kan onder woorden brengen wat er in hem omgaat. Hij kan goed alleen zijn en omgaan met stilte. Iemand bij wie vijfde chakra niet goed functioneert, heeft juist grote moeite met alleen zijn en met stilte.

Herdenking Joodse Tweede Wereldoorlog slachtoffers uit Ede op zondag 26 januari 2020

5 redenen om te blijven herdenken:

1. Herdenken draagt bij aan bewustwording van wat mensen elkaar aan kunnen doen.

2. Stil staan bij de waanzin van de holocaust is belangrijk om te voorkomen dat zoiets afschuwelijks weer gebeurt. Steeds minder jongeren weten ervan. Om maar niet over de ontkenners te spreken.

3. Hoewel je een verlies of het gemis van een dierbare waarschijnlijk nooit kunt loslaten, kun je het wél een plek geven. Met hulp van yoga en meditatie leer je het gemis en verdriet ‘aan te kijken’. Er niet van weg te gaan. Zo kan de leegte getransformeerd worden.

4. Het geeft een gevoel van verbondenheid en troost om samen stil te zijn en te herdenken. Je staat er niet alleen voor.

5. Het doet je beseffen hoe dierbaar het is om in een vrij, democratisch en welvarend land te leven. Deze vrijheid moet beschermd en gekoesterd worden.

 

Wat betekent herdenken voor jou ? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>