Ruimte en stilte waarderen

Is de kerstboom de deur uit? Vaak wordt de ontstane ruimte onmiddellijk opgevuld. Met bijvoorbeeld een grote plant. Bij sommige mensen staat continu radio of televisie aan. Ook rust er een taboe op ‘niets doen’. Kinderen worden van de ene sport naar de andere activiteit gebracht.

Dit heeft te maken met de angst voor ruimte, stilte en leegte. Het wat ongemakkelijke terrein van vijfde chakra. Ook wel keelchakra genoemd. Hier geldt de drie-eenheid: ruimte, stilte, klank.

Vijfde chakra zit ter hoogte van de onderste vijf nekwervels. Het doen van yoga vraagt een zekere stilte. Een bereidheid om naar binnen te gaan. De oefeningen helpen je te luisteren naar wat binnen in jou leeft. En om te gaan met ruimte en stilte in jezelf. Iemand bij wie vijfde chakra goed werkt, kan onder woorden brengen wat er in hem omgaat. Hij kan goed alleen zijn. Omgaan met stilte. Iemand bij wie vijfde chakra niet goed functioneert, heeft juist grote moeite met alleen zijn en met stilte.

SW_PaulFilitchkin3

Loslaten

Vijfde chakra is de spiegel van tweede chakra. Tweede chakra gaat over hechten en genieten van bijvoorbeeld vriendschappen, relaties, kunst en cultuur. Vijfde chakra gaat over onthechten. Kunnen loslaten van elke binding, van genot en angst.

Iemand bij wie vijfde chakra goed functioneert:

– kan goed luisteren en communiceren. Zijn gevoelens onder woorden brengen

– kan loslaten, onthechten en zichzelf beheersen

– kan goed alleen zijn

– omgaan met stilte

– is muzikaal (heeft een goede zangstem)

– is creatief

Over welke van deze eigenschappen beschik jij? En welke kunnen verder worden ontwikkeld? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>