Kom op adem in de hondhouding

Veel asana’s of houdingen zijn naar dieren vernoemd. Daarom is het nuttig om de dieren voortaan goed te observeren en van ze te leren. Kijk eens hoe een hond zich nadat hij uit zijn slaap ontwaakt, uitrekt. Dan weet je precies wat de bedoeling is. Je kunt de oefening ook met kinderen doen. Er is een kinderyogakaartenspel in omloop waar je veel plezier aan kunt beleven.  

Svanasana of omlaagkijkende hond maakt deel uit van de zonnegroet. Het is een geschikte oefening om op adem te komen, bijvoorbeeld na een wedstrijd. Of voor hardlopers die een ‘cooling down’ nodig hebben. Een goed middel dus tegen vermoeidheid.

Geknielde versie

Ga zitten op handen en knieën. Voeten en knieën uit elkaar. Breng de armen op schouderbreedte naar voren. Plaats de vingertoppen op de grond. Het bekken breng je omhoog en je rekt je uit. Adem zo enige tijd door. De stretch die je in de schouders voelt vind ik heerlijk. De oefening heeft een corrigerend effect op de wervels van de lendenen en de borstkas. De adem wordt ruimer. Ontspan daarna in de kindhouding. Dan leg je de armen naar achteren en plaatst het voorhoofd op de grond.

Met gestrekte benen

De houding is meer bekend met de benen gestrekt (zoals op de foto’s). Zit op handen en knieën. De handen op schouderbreedte, de knieën op heupbreedte. Krul de tenen op en plaats ze op de grond. Inademend til je het bekken omhoog en rek je uit. Kom eerst hoog op de tenen. Met iedere uitademing breng je de hielen dichter naar de grond. De aandacht is in de zitbeentjes. Met iedere inademing breng je die verder omhoog. In deze oefening worden de spieren aan de achterkant van de benen (de hamstrings en achillispezen) gerekt en daarmee velengd. Dit werkt vitaliserend. Je wordt soepeler. Na een aantal keren in de houding te hebben doorgeademd, kom je terug op handen en knieën en kun je ontspannen in de kindhouding of voel de oefening na terwijl je languit op je rug ligt. Hoe vind jij deze oefening? Ik hoor het graag!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA 

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>