Raak vertrouwd met je ademhaling

Een juiste manier van ademen, kalmeert de geest en kan je manier van denken veranderen. En daarmee je leven positief beïnvloeden. Neem geregeld de tijd om je bewust te zijn van de adem. Observeer de adem in het lichaam en raak ermee vertrouwd.

In principe ademen we door de neus in en uit. Zoals één van mijn docenten ooit zei: “Ademen doe je door de neus, eten door de mond.” Bij enkele oefeningen wordt wél door de mond uitgeademend maar dit wordt dan door de docent aangegeven. Eigenlijk is ademhalen een misleidende term omdat het een activiteit veronderstelt; dat je de adem moet ‘halen’. Terwijl ademen nu juist vanzelf gaat. De inademing komt, de uitademing gaat. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. Alleen maar toe te laten en van tijd tot tijd te observeren; je er bewust van te zijn. Voel hoe een koele luchtstroom de neusgaten inkomt en een warme stroom de neus verlaat.

Ademoefening

Je kunt beginnen door dagelijks tien minuten de adembeweging te observeren. Door de adem dieper in de buik te brengen, kun je je beter ontspannen. Zorg voor frisse lucht in de kamer. Zit op een stoel met beide voeten op de grond of in kleermakerszit op een mat op de grond. Zorg ervoor dat je rechtop zit; eventueel op een kussen. Leg de handen ontspannen op de buik zonder dat de vingers elkaar raken. Sluit de ogen. Op een inademing voel je dat de buik tegen de handen uitzet. Trek uitademend de buik onder de navel in. Vergelijk de adembeweging in de buik met een ballon. Inademend zet ie uit, uitademend is ie slap en ontspannen. Stel je voor dat je op iedere inademing nieuwe levensenergie en kracht inademt. Uitademend laat je alle spanningen, geestelijke druk en wat je maar belemmert, los. Na verloop van tijd kun je de handen ontspannen op de knieën leggen.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>