Positieve effecten van yoga wetenschappelijk onderbouwd

In De Voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat je door gezond te eten langer jong blijft en ziektes voorkomt. Het boek staat boordevol nuttige informatie over gezonde en ongezonde voeding. Ik heb het met belangstelling gelezen en ben vooral geïnteresseerd in wat hij zegt over yoga en meditatie. Hieronder enkele bevindingen.

* Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. De manier waarop je denkt, beïnvloedt je gezondheid.

* Stress is slecht voor je gezondheid.

* Mensen die regelmatig mediteren, zijn minder vaak ziek en hebben een lagere bloeddruk.

* Ontspanningsoefeningen werken op een positieve manier door in het dagelijks leven. Je bent niet alleen ontspannen na de les maar je merkt ook dat je je meer ontspannen voelt door de dag heen, zelfs zonder eerst oefeningen te doen.

* Veel mensen ademen te hoog (in de borst) en hebben de neiging te hyperventileren. Een goede ademhaling (door de buik en de neus) is essentieel om te ontspannen.

* Studies tonen aan dat mensen die op een juiste manier ademen een betere hartslag hebben en hierdoor zelfs minder kans hebben om te sterven.

* Een goede lichaamshouding is belangrijk want een slechte houding kan allerlei klachten veroorzaken: rug- en nekpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid.

Mooi dat deze zaken nu ook wetenschappelijk worden onderzocht en onderbouwd. In de yogalessen werken we ondertussen rustig door aan een goede lichaamshouding, ademhaling, ontspanning en meditatie. Yoga helpt ook je ook bewust te worden van wat je eet. Uit ervaring weet ik dat ik na yoga te hebben gedaan, eerder naar iets gezonds grijp dan naar iets ongezonds. Ik kan je De Voedselzandloper van harte aanbevelen. Wat vind jij van het boek? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>