Open je hart in de koeienkophouding

Toen ik voor het eerst kennis maakte met ‘gomukhasana’ of de koeienkophouding vond ik deze lastig. Het zitten deed pijn en ook mijn schouders ‘protesteerden’. In de loop van de tijd veranderde mijn houding ten aanzien van deze asana. En gebeurde het zelfs dat ik spontaan deze asana aannam toen er een foto gemaakt werd bij mijn leslocatie (zie foto).

Uitvoering:

* Plaats de linkervoet schuin richting rechterbil. Dan komt de linkerknie in het midden van je mat te liggen. Plaats de rechtervoet over de linkerknie. De op elkaar liggende knieën lijken op de kop van een koe.

* Breng de rechterhand op schouderhoogte opzij met de handpalm naar achteren. Inademend strek je de vingers van die hand, uitademend leg je de hand met de handrug tussen je schouderbladen (de vingers wijzen naar boven).

* Inademend strek je linkerhand omhoog, maak je lang naar de vingertoppen. Uitademend strengel je achter de rug de vingers ineen. Als het kan alle vingers. Lukt dit niet, gebruik dan een sok tussen beide handen.

* Je merkt dat de rechterhand de borst opent. De linkerarm is langs het linkeroor, de elleboog het hoogste punt.

* Kijk recht naar voren met ogen zacht als koeienogen en adem rustig door.

* Leg daarna de polsen op de knieën en voel de oefening na.

* Wissel van kant.

* Na de houding is het prettig om de schouders te cirkelen.

27-02-2016-judith-bouwhuis-bij-hv-dorsteti_foto-anton-rekke

Uitwerking:

* De houding van de benen zorgt voor meer ruimte en soepelheid in het bekken.

* De hand in de rug maakt dat je rechtop komt zitten en de borst opent. Het is een hartopener. Een vierde chakra oefening.

* De houding van de handen en armen zorgt voor meer soepelheid in je schouders.

* Het beeld van ogen zacht als koeienogen doet meteen iets met je gevoel. Er komt meer zachtheid en mildheid in.

Hoe ervaar jij deze houding? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

3 Responses to “Open je hart in de koeienkophouding”

 1. Hoi Judith, ik las (nu pas) je artikel ‘Open je hart in de koeienkophouding’ en alleen al het lezen van de zin ‘kijk recht naar voren met ogen zacht als koeienogen’ had een weldadige uitwerking op mijn ogen, en, inderdaad, ook op mijn gevoel. Wonderbaarlijk! Ik ga dat beeld nog vaak gebruiken. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Judith

   Hoi Jet, dank voor je reactie. Gomukhasana is de koeienkophouding. ‘Go’ betekent koe en ‘mukha’ betekent gezicht of kop. Als je van voren naar de houding kijkt, lijkt deze – met een beetje fantasie – op de kop van een koe. De gekruiste benen zijn de lippen en de gebogen ellebogen zijn de horens. Mooi dat het beeld van zachte ogen jou helpt!

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>