Ondeugende ongehoorzaamheid in voormalige priorij

We lopen een pad met aan weerszijden indrukwekkend hoge populieren. “Het lijkt wel een kathedraal”, zegt Wilma die hier acht jaar lang als zuster woonde. “Eigenlijk moet je de tuin voelen,” zegt ze. Ze is helemaal uit Brabant naar Werkhoven gekomen om geïnteresseerden rond te leiden door de tuin van Samaya.

Nu ik al weer een aantal jaren yogalessen geef in Samaya, groeit mijn belangstelling voor de historische achtergronden van deze unieke, stille plek. Op een zonnige zondag in oktober neem ik deel aan een rondleiding door de tuin. Eerder volgde ik een rondgang door het gebouw van deze voormalige priorij.

Overgave

Een foto van een zuster die in de kapel op haar buik ligt met haar armen gespreid, maakt indruk op me. Dit hoorde bij het inwijdingsritueel. Een bruid van God. Wat een overgave! Een kwaliteit van het vierde of hart chakra.

De tuin van Samaya is in Engelse landschapsstijl

Opgebloeid

Samaya is het laatste slotklooster dat in Nederland werd gebouwd, in 1960. Sinds 1998 is het een conferentiecentrum. De ongeveer vijftien zusters die hier woonden, wijdden zich een deel van hun dag aan gebed en meditatie. Daarnaast had iedere zuster haar taken in het huishouden. Zuster Wilma denkt met plezier terug aan haar tijd in het klooster. Ze kwam uit een streng gezin en zegt juist te zijn opgebloeid in de priorij. Ze heeft het over ‘ondeugende ongehoorzaamheid’. Als voorbeeld noemt ze de beukenhaag die het hele terrein omringt. Van de paters moest deze manshoog zijn maar de zusters knipten hem lager. Het was hun zicht op de buitenwereld. In die tijd keken ze weliswaar tegen allemaal fruitbomen aan, maar toch. Nu is er een weids uitzicht. Achter in de tuin lag een grote hoop zand en als je daarop ging staan, kon je op zonnige dagen de Utrechtse domtoren zien.

foto Samaya

Ont-moeting

Het woord Samaya komt uit een oude Indiase taal (Sanskriet) en betekent letterlijk ont-moeting. Tijdens de yogalessen merk ik hoe geschikt Samaya is voor yoga en meditatie. Iedere week als we hier komen, bewonderen we de prachtige verse bloemen die er staan. ’s Zomers doen we yoga in de tuin. Een rondleiding door gebouw en tuin kan ik je aanbevelen. En natuurlijk ben je van harte welkom bij de yogalessen op dinsdagavond.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

3 Responses to “Ondeugende ongehoorzaamheid in voormalige priorij”

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>