Onderdruk natuurlijke impulsen niet

Volgens de Ayurveda (Indiase geneeswijze) is het inhouden van natuurlijke impulsen van het lichaam (niezen, gapen, winden laten, boeren e.d.) ongezond. Het wordt zelfs als één van de oorzaken van ziekten gezien. Zo liep het niet goed af met iemand die zijn nies had ingehouden. Hij liep een scheurtje op bij zijn stembanden.

Volgens Ayurveda is microkosmos gelijk aan macrokosmos. Dat wat buiten in de natuur is, is ook binnen in ons. Dit merk je aan het uitgelaten gegil van kinderen op het schoolplein als het stormt. Ook kun je merken dat als het hard waait, er meer wind in jouw lichaam is. Je moet vaker boeren en winden laten. In de Ayurveda wordt wind ‘vata’ genoemd. Het is een sterke kracht in het lichaam. Te veel vata zorgt voor gezondheidsklachten.

Cultuurverschillen

Het is natuurlijk per regio en cultuur verschillend hoe we met ‘lichaamsuitingen’ omgaan. Zo interviewde ik in India een man die tijdens het gesprek uitgebreid begon te gapen. Ik werd er een beetje onzeker van. Probeerde nog intelligentere vragen te stellen. Later begreep ik dat hij gewoon ontspande tijdens het gesprek.. 

In de yogales kun je ook last hebben van te veel vata.

5 tips om vata te verminderen:

  • 1. Nuttig je grootste maaltijd tussen de middag. Rond het middaguur is het spijsverteringsvuur (agni) het sterkst en kan je lichaam de voeding het beste opnemen en verteren.
  • 2. Zorg dat je tijdens het eten niet (te veel) praat waardoor je nog meer lucht binnenkrijgt.
  • 3. Zorg dat je twee tot drie uur voor de yogales niet meer eet.
  • 4. Doe alles langzamer. Langzamer eten (vaker kauwen), lopen, langzamer en / of minder praten, enzovoort.
  • 5. Adem zoveel mogelijk door je neus in en uit.

Warme olie

Houd je last van te veel vata ? Dan is het raadzaam hier iets aan te doen. Vraag je huisarts, een Ayurvedisch arts of practitioner wat je in je leefstijl en voeding kunt aanpassen. Ook massage met warme oliën helpt om vata te verminderen. In het blog met oefeningen voor soepele gewrichten lees je hier meer over.

Herken je iets in dit blog ? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Onderdruk natuurlijke impulsen niet”

  1. Microkosmos = macrokosmos.
    Ik hoop er aan te denken bij de eerstvolgende storm, dat ik mezelf observeer. Ben benieuwd! Groetjes, p.

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>