Omring je met spullen waar je blij van wordt

Onlangs kwam ik in aanraking met het boekje ‘Opgeruimd’ van de Japanse opruimcoach Marie Kondo. Al tijdens het lezen kreeg ik er energie van! Niet dat ik een rommelkont ben maar als je haar methode volgt, leer je op waardevolle wijze afscheid te nemen van spullen. Ik voel me lichter en blijer worden.

Kondo legt uit hoe je orde in je leven kunt scheppen door je huis op te ruimen en daardoor rust te creëren in je hoofd. Ze raadt je aan om op te ruimen in een bepaalde volgorde en per categorie. Je begint bij kleren, dan boeken, paperassen, allerlei spullen, enzovoort. Ze vraagt je alle kleren die je hebt (ook jassen, tassen en schoenen) in één kamer op de grond te leggen en alle stukken één voor één vast te pakken. De enige vraag die je jezelf stelt is: “Word ik hier blij van?” Zo ja, dan beslis je over een plek waar het op te bergen. Alles krijgt een eigen plek. Zo nee, dan gooi je het weg. Tot mijn verbazing heb ik afgelopen week drie vuilniszakken kleding weggedaan. Zaterdag heb ik de boeken aangepakt. Ze lagen allemaal verspreid in mijn werkkamer. Vanmiddag zijn drie dozen opgehaald voor een goed doel. Nu ben ik met de paperassen bezig. Ik vraag me af waarom ik zo veel bewaard heb. Kondo raadt aan alle papieren weg te gooien want “Wie wordt er nu blij van papieren?”

Tulips

De magie van het opruimen

En hoe zit het dan met spullen waar een emotionele waarde aan zit? De tekening die je kreeg van een kind? De vaas die je van je tante hebt geërfd? Marie leert je om op liefdevolle wijze afscheid te nemen van deze spullen. Ze heeft het over de magie van het opruimen en zo ervaar ik het ook echt. Tijdens het opruimen, kom je er achter wat werkelijk bij je past en wat belangrijk voor je is. Door spullen uit het verleden los te laten, verwerk je het. Hoe zou jij het vinden om je alleen nog maar te omringen door spullen waar je blij van wordt? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

Share Button

4 Responses to “Omring je met spullen waar je blij van wordt”

  • Judith

   Hoi Angela,

   Ja, veel succes! Ik wens je toe dat je alleen datgene houdt waar je blij van wordt.

   Groetjes,
   Judith

   Beantwoorden
 1. José

  Nou jaaaaaa, das ook toevallig, 4 zakken kleding naar Nogges, en 3 dozen boeken…… En een kleed, dvd’s, speelgoed…. Heerlijk!!

  Beantwoorden
 2. Alex Tenhagen

  Dank je wel, wat ontzettend inspirerend. Ik ben ook geen rommelkont, maar ik kan ook niet zeggen dat ik alleen maar spullen om mij heen heb waar ik blij van word. Tijd om toch eens met andere ogen naast mijn spul te kijken….

  Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>