Ogen zacht als koeienogen

Veel yogahoudingen of asana’s zijn naar dieren vernoemd. Omdat ze op een dier lijken. Of op een karakteristiek van dat dier. Bij de volgende houding moet je wel een beetje fantasie gebruiken. Als je van voren naar de houding kijkt, lijkt deze enigszins op de kop van een koe (zie foto’s).

De naam ‘gomukhasana’ komt uit het Hindi. ‘Go’ betekent koe. ‘Mukha’ betekent gezicht of kop. In India is de koe een heilig dier. Met zeer zachte ogen.

Misschien ben je geen fan van deze houding? In het begin vond ik deze ook lastig. Maar oefening baart kunst. Nu vind ik deze asana zelfs prettig om te doen.

27-02-2016-judith-bouwhuis-bij-hv-dorsteti_foto-anton-rekke

Uitvoering

* Plaats de linkervoet schuin richting rechterbil. De linkerknie komt in het midden van de mat te liggen. Plaats de rechtervoet over de linkerknie. De knieën komen op elkaar te liggen. Lukt het niet om zo te zitten? Zit dan in kleermakerszit of op een stoel.

* Breng de rechterhand op schouderhoogte opzij met de handpalm naar achteren. Inademend strek je de vingers van die hand, uitademend leg je de hand met de handrug tussen je schouderbladen (de vingers wijzen naar boven).

* Inademend strek je linkerhand omhoog, maak je lang naar de vingertoppen. Uitademend strengel je achter de rug de vingers ineen. Als het kan alle vingers. Lukt dit niet, gebruik dan een sok tussen beide handen.

* Je merkt dat de rechterhand de borst opent. De linkerarm is langs het linkeroor, de elleboog het hoogste punt.

* Kijk recht naar voren met ogen zacht als koeienogen en adem rustig door.

* Leg daarna de polsen op de knieën, sluit de ogen en voel de oefening na.

* Wissel van kant. Je wisselt zowel de benen als de houding van de armen.

* Na deze oefening is het prettig om de schouders te cirkelen.

Gomukhasana-and-benefits

Uitwerking

Gomukhasana is een geweldige heup- en hartopener. De houding van de benen zorgt voor meer ruimte en soepelheid in het bekken. De houding van de handen en armen zorgt voor meer souplesse in de schouders. De hand op de rug maakt dat je rechtop gaat zitten. De wervelkolom wordt gestrekt en de borst geopend. De longen en het hart krijgen ruimte. Dit vindt z’n weerslag in de ogen. Die worden zacht als koeienogen. Dit doet iets met je gevoel. Er komt meer zacht- en mildheid in.

Hoe ervaar jij deze houding? Deel het hieronder!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

 

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>