Oefen met geduld, liefde en discipline

Onlangs signeerde een bekende schrijfster haar boeken in de plaatselijke boekhandel. Een uitgelezen kans om haar persoonlijk een vraag te stellen. In sierlijke letters signeerde ze haar boek voor me. Ik vroeg haar wat ze het moeilijkste vindt aan het schrijven. Ze dacht even na en zei toen: “Eraan beginnen.”

Hier moet ik aan denken bij het schrijven van dit blog. Ik wil het namelijk hebben over discipline. Hét kenmerk van zesde chakra. Volgens het woordenboek is discipline een eigenschap dat je steeds doet wat moet ook als je er geen zin in hebt.

Uit eigen ervaring weet ik dat het best lastig is om een oefendiscipline op te bouwen. Om net zoals je iedere ochtend je tanden poetst ook oefeningen te doen op je mat. En te mediteren. Eenmaal bezig kom je in een ‘flow’. Het ‘moeten’ wordt een gewoonte. En zelfs een ‘verlangen’. Omdat je je erna zo prettig voelt. Toch ‘moet je er iedere dag weer aan beginnen. Je er soms toe zetten. Net zoals een schrijfster iedere dag weer gaat zitten om te schrijven. Een sporter of musicus iedere keer weer begint met oefenen.

Alle nieuwe dingen die je wilt leren, vergen liefde, geduld en discipline.

Innerlijk weten

Zesde chakra ligt tussen de wenkbrauwen, in het midden van het hoofd. Ook wel het zesde oog genoemd. De plek waar je intuïtie zit. Een innerlijk weten wat wel of niet goed voor je is. Hier kan je ook een ‘lichtje opgaan’. Een plotseling inzicht dient zich aan.

We geven de oefeningen een zesde chakra kwaliteit door ze lang en onbeweeglijk te doen. Door goed door te ademen hoef je de houding niet vol te houden maar kun je de asana een moment ‘zijn’.

Tijdens de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte leerde ik over een drie-eenheid die hier van toepassing is. Geduld, liefde, discipline. Met veel geduld en liefde voor jezelf kun je geleidelijk aan een oefendiscipline opbouwen.

Hoe sta jij tegenover het begrip ‘discipline’? Wat roept het bij jou op? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

5 Responses to “Oefen met geduld, liefde en discipline”

 1. Beginnen is inderdaad moeilijk, het vervolg soms ook!!1 Als er weinig fut is, tóch doen, dan denk ik soms, ik ben bijna op de helft. Neeeeee!! verbeter ik mijjzelf. ik ben al begónnen, en dan bén je al op de helft.

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie Jeanne. Zo is het maar net. En als je gelooft dat je het kunt, ben je al op de helft.

   Beantwoorden
 2. Tsja ,discipline… dat heb ik niet, broertje dood aan dat strakke regime. Niks voor mij.. geef mij maar flow en open ontvangen, leven via mijn essentie vrij en onbevangen, maar dan besef ik ineens dat ik wel degelijk discipline heb, misschien op een ander gebied: zelfrealisatie, zo goed mogelijk eten in een wereld waarin alles vol suiker zit, sporten om de dag en zo kan ik doorgaan, gong spelen… naar mijn moeder in Rotterdam. Vermoed dat we altijd wel ergens discipline in hebben, liefs leg ik het mij niet op maar laat de beweging vanuit mijzelf komen, daarin zit ook weer discipline.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie Sandra. Mooi om vanuit jouw essentie te voelen wat jouw prioriteiten zijn en daarnaar te handelen.

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>