Nieuwe inzichten na gedachteloze rust

Als je aan het einde van een yogales in de lange ontspanning ligt, kom je erachter dat je boodschappenlijstjes aan het maken bent voor na de les… Ook schiet door je hoofd wie je ’s avonds nog moet bellen… Herkenbaar? De lange ontspanning blijkt één van de moeilijkste houdingen te zijn. Je merkt hoe rusteloos de gedachten kunnen zijn.

Deze zogenaamde ‘lijkhouding’ helpt bij slaap- en ademproblemen. Je ligt stil op je rug en laat het effect van de houdingen doorwerken. De handen liggen van het lichaam af of op de onderbuik. Eventueel kun je onder je knieën een rolletje plaatsen zodat het bekken iets kantelt. Dit heeft een ontspannend effect op de onderrug. Je luistert naar de docent die een geleide meditatie inspreekt. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt tijdens deze oefening. Je bent wakker en gewaar van je lichaam. Telkens als er gedachten in je opkomen, kun je met je aandacht teruggaan naar de adem in het lichaam en uitademend overbodige spanningen loslaten.

Oogkapje

Ook thuis kun je deze houding doen. Overdag of ’s avonds voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat je warm blijft. Trek eventueel een deken over je heen. Je ogen kun je afsluiten met een oogkapje. Wanneer je dit doet, is het makkelijker om met je aandacht naar binnen te gaan. Een ontspannend muziekje helpt om de spanningen in het lichaam los te laten. Na een kwartier of langer in deze houding te hebben gelegen, heb je het lichaam even helemaal rust gegeven. Juist wanneer je loslaat, kunnen er plotseling nieuwe inzichten naar boven komen. Opeens zie je helder voor je wat je te doen staat. Na een diepe, gedachteloze rust, kom je weer in beweging. Wat zijn jouw ervaringen met deze ontspanning? Laat ’t hieronder weten!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>