Lichtheid op Fuerteventura

Verslag van een yogavakantie door Jeannine Stappers

Samen met mijn vriendin Willie vertrekken we met – 5 en koude Siberische wind naar Fuerteventura voor een week zon, yoga, ontspanning en gezond eten. Na vier uur vliegen staan we in een andere wereld. Jassen en truien kunnen uit. We genieten van de warme zon en het licht. Op weg naar onze Yoga Retreat lijkt het alsof we op de maan zijn beland; geen bomen en een eindeloze lege vlakte met vulkanen en zand.
landschap

Worstelen
De eerste dagen is het voor ons allebei nog wat zoeken en worstelen we met onszelf. We zijn druk geweest en hebben veel meegemaakt. Willie staat vooral ‘uit’. Veel gaat langs haar heen, ze onthoudt niet wat anderen vertellen of wanneer de yogalessen zijn. Ik sta juist te veel ‘aan’. Stel iedereen vragen, let op de dynamiek in de groep, wil meteen alle formulieren invullen en kijk steeds op de klok of het al tijd is voor onze les. Wat heerlijk om op deze warme lichte plek beland te zijn en een volle week te hebben om tot rust te komen.

Alle zintuigen worden wakker
Elke ochtend gaan we met een yogamatje onder de arm naar het strand. Ik zie de zee, hoor het ruisen van de golven, voel het zand tussen mijn tenen en ruik de zilte zeelucht. We groeten de opkomende zon met een reeks Sun Salutations en ik voel mijn lichaam met iedere beweging meer ontspannen. De wind waait mijn drukke hoofd leeg en de eerste zonnestralen verwarmen mijn gezicht.

Willie en Jeannine1

Just Playing
’s Avonds hebben we les in de studio van ons huis. De lessen zijn afwisselend; Flow Yoga, Power Yoga, Yin Yoga, Pilates en meditatie. Na vier dagen voel ik een shift. Ik voel me lichter en als ik adem heb ik meer ruimte alsof ik veel dieper en beter kan ademen. Spaanse Elena, Duitse Amelie, Engelse Sarah en Deense Laerke, allemaal bieden ze een ander programma. Voor mij is de rode draad ‘lichtheid’. Niks moet, ieder doet mee op zijn eigen niveau en neem jezelf vooral niet al te serieus. Onder het mom van just playing sta ik onder begeleiding van Elena ineens in de kopstand. Beginnend met Donky kicks vanuit de Downward facing dog. Het lukt Willie om een prachtig Half Wiel neer te zetten. Laerke, onze jonge Pilates juf, is nogal intimiderend als ze gracieus allerlei balansoefeningen voordoet op een grote bal met beide armen en benen in de lucht. ‘Dat kan ik nooit’ denk ik… Maar dan herinner ik me dat ik mezelf niet zo serieus hoef te nemen. Ik doe mee, probeer van alles, heb veel lol en train vooral mijn lachspieren. Heerlijk om er zo mee bezig te zijn.

Willie en Jeannine2

Meditatie in een vulkaan
Woensdagochtend is heel speciaal. We vertrekken om half acht met vijf vrouwen voor een stevige wandeling naar een vulkaan. We dalen af tot de bodem en lopen door tot achter in de krater. Daar spreiden we onze matjes uit voor een meditatie. Het is er prachtig; windstil, geen andere mensen, geen bebouwing, alleen een paar vogels die zweven op de thermiek. De zon komt door het wolkendek en verwarmt onze rug. Elena ziet wat een prachtig plaatje dit oplevert en maakt onderstaande foto. Ik ben er erg blij mee. Elke keer als ik ernaar kijk kan ik terugkeren naar dit moment. Het voelt als een bron om nog lang uit te putten.
Jeannine Stappers
Willie en Jeannine

Wil je reageren op dit verslag of jouw ervaringen delen? Hieronder lezen we graag jouw reactie!

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

2 Responses to “Lichtheid op Fuerteventura”

  1. Noor Palazzi

    Wat een mooi verslag van Jeannine over haar ontspannend yoga avontuur. Ik hoop dat zij de stilte van de krater van de vulkaan nog lang in zich mee mag dragen en het zand van het strand nog lang tussen haar tenen blijft voelen. Bedankt!

    Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>