Klankworkshop van Indiase meditatieleraar inspirerend

Afgelopen zondag deed ik een workshop ‘Naada Yoga Chakra’ met Sri Shyamji Bhatnagar. Deze Indiër is een internationaal vermaarde meditatieleraar en momenteel te gast bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven.

Shyamji Bhatnagar is vanaf zijn vroege jeugd beoefenaar van Svara Yoga (yoga van de subtiele adem) en Naada Yoga (yoga van de subtiele klank). Hij is in staat om met zijn stem een ‘gouden ruimte’ te produceren. Dit wordt ook wel Surya Akasha genoemd. Luisteraars kunnen klanken absorberen en in een meditatieve staat komen.

Bhatnagar

Drie lichamen

Shyamji Bhatnagar legde uit dat ieder mens gezegend is met een fysiek lichaam evenals met twee niet-fysieke lichamen. Het eerste wordt het subtiele of gevoelslichaam genoemd. Het is de bron van onze gevoelens en het thuis van onze zeven voornaamste chakra’s (waar subtiele energie circuleert). De chakra’s in het subtiele lichaam veroorzaken vibraties die geluid produceren. Dit wordt Naada genoemd. Naada is onze eigen unieke klank of grondtoon die in ieder van ons aanwezig is. Het tweede niet-fysieke lichaam is het causale lichaam. Dit is de bron van al onze gedachten en overtuigingen.

Chanten

Er werden klanken en mantra’s gezongen die de verschillende chakra’s positief beïnvloeden. De Indiër zong ze voor en de aanwezigen chantten hem na. Zo was het een goede oefening in zitten (in kleermakerszit op de grond), luisteren en de stem gebruiken. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Plaats hieronder jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>