“Je concentreren op de adem tijdens asana’s is 80% van het werk”

Tijdens het jaarlijkse yogacongres van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) begin deze maand volgde ik de workshop ‘Sampoorna Hatha Yoga’ van Brahmadev. Deze vorm van yoga komt uit de Sivananda traditie – een holistische yogavorm waarbij spanning en ontspanning elkaar afwisselen- en is vrij dynamisch; de ene asana gaat vloeiend in de andere over, zonder dat er gepauzeerd wordt.

Het congres vond plaats in conferentiecentrum Mennorode; een prachtige locatie in het Veluwse dorp Elspeet. ’s Ochtends deden we asana’s (houdingen) en ademhalingsoefeningen. Het tempo lag vrij hoog en zorgde voor een bepaalde ‘flow’. Brahmadev is de spirituele naam van Marcel Anders-Hoepgen uit Duitsland. Hij is opgeleid door Shri Yogi Hari die in de Verenigde Staten een ashram heeft.

Na een heerlijke vegetarische lunch ging Brahmadev in op de theorie. Hij refereerde aan de ‘Hatha yoga pradipika’; een klassiek geschrift in het Sanskriet over hatha yoga. Hij ziet hatha yoga als een weg om controle te krijgen over de geest. Hij benadrukte het belang van ademhalingsoefeningen. “Je concentreren op de adem tijdens asana’s is tachtig procent van het werk”, aldus Brahmadev. Hij adviseert iedereen om vooral de lage buikadem aan te leren. Dit is erg behulpzaam bij meditatie.

De kracht van klanken

Vervolgens vertelde hij over nada yoga; de yoga van de klank. Brahmadev studeerde klassieke gitaar en zang en werkte tien jaar als muzikant. Hij had een klein keyboard bij zich waarop hij zijn zang begeleidde en een computer met tanpura (typisch Indiaas instrument) muziek. Met zijn prettige stem zorgde hij voor een fijne onderbreking van de les. Zo overtuigde hij ons van de kracht van klanken. “De ziel wordt onmiddellijk door muziek aangetrokken”, aldus Brahmadev. Muziek kun je inzetten als middel om de geest tot rust te brengen. Dit is ook wat gebeurt op de cd ‘Eternal om’. Deze muziek reinigt alle chakra´s en brengt ze in balans.

’s Avonds nam ik deel aan een dru meditatie van Anita Goswami, directeur van de Dru yoga & meditatie opleiding in Nederland. Heel bijzonder om met wel vijftig mensen te mediteren. Het was een interessante en inspirerende dag.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>