In savasana beoefen je de kunst van het loslaten en ontspannen

Last van slapeloosheid? Ademproblemen? Of gewoon toe aan een rustpauze? Beoefen dan thuis de hieronder beschreven houding die ‘savasana’ wordt genoemd.

savasana

Instructies
* Ga op je rug liggen op een warme ondergrond (b.v. yogamat). Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Schakel mobiele telefoons uit. De voeten liggen iets uit elkaar. Heb je last van je onderrug, plaats dan de voeten achter het bekken op de grond en laat de knieën tegen elkaar rusten. Of gebruik een knierol en een kussentje onder het hoofd. Zorg ervoor dat de nek lang is, de kin wijst dan richting de borst. Leg de armen langs het lichaam met de handpalmen naar boven. De schouders kunnen dan ontspannen, de borst heeft ruimte om te ademen.

* Leg eventueel de handen op de onderbuik. De pinken wijzen richting de liezen, de duimen richting de navel maar de vingers raken elkaar niet. Nu kun je onder de handen goed de buikadem voelen. Inademend zet de buik uit tegen de handen, uitademend gaat die weer wat naar binnen.

* Laat het lichaam met iedere uitademing dieper wegzakken in de ondergrond waar je op rust. Geef je met iedere uitademing over aan de zwaartekracht en aan de ontspanning. Komen er gedachten in je op, ga opnieuw met je aandacht naar het lichaam en naar de ademhaling. Doe de oefening minstens tien minuten.

Achtergronden
Naast het goede staan en zitten is savasana een van de belangrijkste houdingen in de yoga. Hij lijkt zo makkelijk maar het is nog een hele kunst om alle spierspanningen los te laten en je helemaal te ontspannen. Gebruik geen muziek of andere opnames. Zo train je het eigen denken, de eigen beleving en ontspanning. Misschien ontdek je wel dat er diepere lagen van ontspanning zijn. Wat zijn jouw ervaringen met deze oefening?

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>