Conferentiecentrum Samaya is een geliefde plek voor trainers, organisatoren van stilteweekenden, schrijfretraites, zangers en rustzoekers. Door corona moest het bedrijf 2,5 maand de deuren sluiten. Vanaf 1 juni zijn ze weer open. Hoe is het daar nu ? Wat is er veranderd en wat merk je daar als gast van ? Voor antwoorden op deze vragen sprak ik onlangs Tonja Bos-van den Ingh. Sinds augustus 2016 is zij, samen met haar man Mickel, eigenaar van Samaya.
Enthousiast laat Tonja me alle aanpassingen in het gebouw zien. De Binnenhofzaal heeft een nieuw plafond en nieuwe verlichting. Ook een aantal plafonds in de gangen zijn geverfd. Bij het weghalen van de radiatoren kwamen stukken tevoorschijn die ook verf nodig hadden. En zo kwam van het een het ander… Ook nu wordt er druk geklust. Mickel is aan het tegelen. In de voormalige gastenkeuken. Dit wordt een rolstoeltoegankelijke kamer met sanitair. Straks zijn van de 27 gastenkamers drie aangepast voor mindervaliden.
Meditatie
Terwijl we in het kantoortje in gesprek zijn komt een enthousiaste groep mensen binnen voor de zenmeditatie van Toon van Buuren. Ze hebben elkaar sinds half maart niet meer gezien. Aan het geroezemoes te horen zijn ze blij elkaar weer te ontmoeten.
Publiek
Samaya trekt publiek aan dat houdt van rust, ontspanning en zingeving. “We zijn een eenvoudig kloosterhotel en concurreren niet met Bilderberg”, zegt Tonja. “Er komen geen tv-schermen, pluche stoelen en minibars op de slaapkamers. Mensen die meer luxe willen en per se vlees willen eten, kiezen ervoor elders te vergaderen. Zo trekken we mensen aan die bij ons passen.”
Stilte
Wat maakt de plek uniek ? Tonja: “Als je hier de oprit oprijdt, komt er al een soort rust over je heen. Ontstaan door de zusters die hier jarenlang in stilte hebben gebeden voor de wereld. Dat voel je nog steeds.”
Sparen
Ik vraag Tonja welke kant ze met Samaya op willen. Zijn er toekomstplannen ? Tonja: “We willen dat Samaya een gezonde organisatie is. Goed voor gasten, medewerkers en het milieu. In februari 2021 hadden we plannen voor het opknappen van de Zuidhof maar dat is nu op de lange baan geschoven. Er moet eerst gespaard worden.
Triage
Door de coronacrisis zijn veel boekingen deze zomer afgezegd. “Het is een gigantisch verliesjaar”, zegt Tonja. “Maar veiligheid staat voorop. Het voelt niet goed om te stoppen met de triage. Dit houdt in dat bezoekers wordt gevraagd of ze klachten hebben e.d.
Duurzaam
De nieuwe eigenaren hebben al veel in het pand geïnvesteerd. Er kwam een nieuwe centrale verwarming en warmwatervoorziening. En dakramen om nog meer licht te creëren. Zonnepanelen. Er wordt zo veel mogelijk met duurzame materialen gewerkt. En er zijn vier oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Wandelen
Sinds april 2018 wonen Tonja en Mickel in de beheerderswoning naast het klooster. Ik vraag Tonja hoe het hen bevalt en of ze haar vroegere woonplaats Culemborg niet mist. “Het is een fijne plek. Ik heb gelukkig geen reistijd meer. Tijdens mijn afsluitronde ‘s avonds door het gebouw kom ik helemaal tot rust. Ik mag in deze omgeving graag wandelen. We hebben hier alles dicht in de buurt (Utrecht, Wijk bij Duurstede). Wel is het soms lastig om werk en privé te scheiden omdat we naast ons werk wonen.”
Bouwkundigen
Tonja en Mickel kennen elkaar van de opleiding HTS Bouwkunde in Utrecht. Mickel is bouwkundige en houdt zich bezig met marketing en inkoop. En is veel aan het klussen. Tonja richt zich op de financiële, automatisering- en reserveringskant van het bedrijf. Voordat ze Samaya overnamen, werkten ze twaalf jaar samen in een familiebedrijf. Het stel heeft twee dochters van 21 en 23 jaar die op kamers wonen.
Overdracht
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in oktober 2016 vond de overdracht plaats. Tonja: “We zijn erg blij met het team. We werden met open armen ontvangen.” In totaal werken er ongeveer 35 mensen. Daarnaast worden ook zzp’ers ingehuurd. Iedere dinsdag werkt een groep vrijwilligers in de prachtige tuin in Engelse landschapsstijl. Onder begeleiding van de vaste tuinvrouw Trudy. “Bij een personeelsfeestje zijn we met wel 45 mensen,” zegt Tonja.
Verliefd
Ik vraag haar hoe Samaya op hun pad kwam. Haar moeder kwam al vaker in Samaya. Om trainingen te geven en te schilderen. Toen ze hoorde dat er nieuwe eigenaren werden gezocht voor Samaya zei ze Tonja en Mickel dat dit op hun lijf geschreven is. Tonja was meteen verliefd op de plek. Maar van de 24 gegadigden werden ze in eerste instantie afgewezen. Maanden later konden ze alsnog op een tweede gesprek komen. De toenmalige eigenaar zei dat hij van alle 24 belangstellenden vooral hen nog op zijn netvlies had staan.
Zomeraanbieding
Behalve klussen zijn ze tijdens de coronacrisis informatie gaan verstrekken over de aanpassingen in het gebouw. Zo staan er minder tafels in de gangen om elkaar met 1,5 meter afstand te kunnen passeren. De groepen lunchen vaker om beurten om drukte te vermijden. En er wordt nog vaker schoongemaakt. Om de leeggevallen plekken in de zomer op te vullen, komt Samaya met een zomeraanbieding. Wie deze zomer niet ver van huis wil of kan, kan een verblijf in het kloosterhotel boeken. Een mogelijkheid om te genieten van de rust, meditaties in de kapel, biologische, vegetarische, maaltijden. En om de mooie omgeving te ontdekken: kastelen, watertoren, uitgestrekte weilanden en bossen en pittoreske plaatsen.
Trouwlocatie
In gesprek met Tonja merk ik dat er veel mogelijk is. Samaya is een officiële trouwlocatie. “Mijn moeder is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)”, zegt Tonja. Ook worden in Samaya afscheidsdiensten gehouden.
Lichtshow
Ik vraag haar welke bijeenkomsten de meeste indruk op haar maakten. Tonja: “De ‘Red Zebra group’ heeft hier een keer een evenement gehouden. Met live pianomuziek op een Steinwayvleugel die speciaal voor het evenement in de kapel was gezet. Compleet met lichtshow. De meeste indruk maken bruiloften en uitvaartbijeenkomsten. De uitvaartbijeenkomst voor zuster Maria Clara was heel speciaal. Deze voormalige bewoonster werd 104 jaar oud. Alle nog in leven zijnde zusters ontmoetten elkaar. Ook herinnert Tonja zich een operakoor in de kapel. De akoestiek is erg goed. Onlangs is ook Lambert Mutsaers weer komen zingen. Met het lekkere weer kon dat in de tuin plaatsvinden. Je kunt vooraf eerst dineren. “Mensen vinden het vaak zo lekker dat ze het vlees niet missen,” zegt Tonja.
Kapel
In de Kapel worden allerlei bijeenkomsten georganiseerd: debatten, boekpresentaties, concerten of lezingen. Wekelijks zijn er ochtend- en zenmeditaties voor de gasten en mensen uit de omgeving. Vanaf september gaan ook de oecumenische zondagsvieringen weer door. Elke zondag om 10.00 uur in de kapel. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de Werkhofgemeenschap, ontstaan in de tijd dat de zusters nog in het klooster woonden.
Zingeving
Vroeger woonden de zusters van de Orde van Augustinessen in het klooster. Toen ze het pand in 1998 overdroegen aan de nieuwe eigenaren spraken ze de wens uit dat het klooster blijvend ruimte mag bieden aan zingeving en persoonlijke ontwikkeling.
Rondleidingen
Regelmatig geven oudbewoners rondleidingen door het gebouw en vertellen over hun ervaringen in het klooster. In de herfst van 2017 nam ik deel aan zo’n rondleiding en schreef dit blog. De rondleidingen worden georganiseerd door Stichting Gods Werkhof. Opgericht na de sluiting van het klooster in 1997. De Stichting informeert mensen over de geschiedenis van de voormalige priorij en kloostertuin. Ook organiseren ze jaarlijks een gratis en gastvrij verblijf aan 16 langdurig zwaarbelaste mantelzorgers. In verband met corona gaat het dit jaar niet door.
Persoonlijke ontwikkeling
Samen met het team hebben Tonja en Mickel Samaya nieuw leven ingeblazen. Ze lijken geknipt voor de klus om er een gezond, duurzaam en succesvol bedrijf van te maken. Zingeving, stilte en persoonlijke ontwikkeling staan daarbij voorop.
Hoe zijn jouw ervaringen met Samaya ? Ik hoor graag jouw reactie.
Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA