In balans blijven kun je oefenen

Evenwichtsoefeningen zijn concentratieoefeningen. Ik vind ze heerlijk om te doen. Alle aandacht wordt in de oefening gebundeld. Dat brengt je in het hier en nu. Zodra je ergens aan denkt, verlies je je evenwicht.

in balans

Vooral oudere cursisten hebben moeite met evenwichtsoefeningen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het achteruitgaan van alle functies en organen naarmate de leeftijd vordert. Ook de functie van het evenwichtsorgaan, dat in het binnenoor zit, vermindert. Helaas..

Goed nieuws
Het goede nieuws is dat je het evenwicht kunt oefenen. Ook op latere leeftijd is het zinvol hieraan te beginnen. Hierdoor verminder je de kans om te vallen en blessures op te lopen. Hoe soepeler je bent, des te beter kun je eventuele misstappen opvangen. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk blijf je door het evenwicht te oefenen, beter in balans.

Tips om tijdens een evenwichtsoefening in balans te blijven:
* concentreer je op een vast punt voor je op de grond of op de muur recht voor je;

* richt de aandacht op de uiteinden, bijvoorbeeld in de boomhouding op het contact van de voet met de grond en op je kruin als hoogste punt;

* span de buikspieren aan;

* adem goed door!

Houd jij van balanshoudingen en kun je iets met deze tips? Geef hieronder jouw reactie.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>