Hoe ontwikkel je meer levenskracht?

Prana is een woord uit het Sanskriet. Een oude Indiase taal. Het betekent meer dan adem alleen. Het woord komt van ‘pro ana’. ‘Pro’ betekent vooruit. ‘Ana’ betekent gaan. Het is dus de kracht die je vooruit doet gaan. Prana kun je ook vertalen met energie of levenskracht.

In andere Oosterse stromingen als Qi Gong, Tai Chi, of Reiki staat prana ook wel bekend als chi, qi of ki. Zij werken allemaal op verschillende manieren met deze prana of levensenergie.

Het doel is uiteindelijk hetzelfde:

Eventuele blokkades in het lichaam opheffen zodat er meer prana door je lichaam kan stromen. Hoe meer prana je hebt, hoe vitaler, sterker en gezonder je bent.

Vijf lichamen

In de yogafilosofie wordt ervan uit gegaan dat een mens meerdere lichamen of ‘kosha’s’ heeft. Vijf in totaal. Behalve het fysieke, mentale, intellectuele en spirituele lichaam is er het energetische lichaam. Of pranische lichaam. Tijdens het doen van yoga wek je dit energetische lichaam.

Behalve dat er prana in de lucht zit, zit dit ook in voeding. Zo bevat een versbereide maaltijd meer prana dan een kant-en-klaar maaltijd. Alles waarmee jij je lichaam voedt, heeft invloed op hoe je je voelt en in het leven staat.

Kalme geest

De adem is in yoga van essentieel belang voor het herstellen van de balans. De adem kan in iedere asana (houding) weer anders beleefd worden. Kariba Ekken, een mysticus uit de zeventiende eeuw, zei:

“Als je een kalme geest wilt krijgen, moet je eerst je ademhaling reguleren. Want als die beheerst wordt, is het hart vredig. Maar als de ademhaling krampachtig is, is het hart onrustig. Reguleer dus eerst je ademhaling, voordat je iets anders probeert. Het verbetert je humeur en kalmeert je geest.”

In pranayama leer je de adem te beheersen, te beteugelen. In de yogalessen werken we voortdurend met de adem en komen verschillende ademoefeningen voor. Het vergt veel geduld en oefening voordat je in staat bent om langzaam, diep en op een juiste wijze in- en uit te ademen. Een juiste ademhaling helpt je het denken te beheersen en te kalmeren.

Hoe ervaar jij de rol van de adem? En hoe vind je het om buiten yoga toe doen? Deel het hieronder.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

6 Responses to “Hoe ontwikkel je meer levenskracht?”

 1. Noor Palazzi

  Mooi geschreven Judith en heerlijk om jou in korte broek de Prana Mudra te zien doen op het gras! Werkt aanstekelijk. Zeker onder de blauwe zomerlucht.

  Beantwoorden
 2. Jacobien van der Heijden

  Fijn bericht om te lezen en zo herkenbaar adem/prana/buitenlucht. Heerlijk en verbetert inderdaad je humeur. Nu gauw weer naar buiten!

  Beantwoorden
  • Judith

   Dank voor je enthousiaste reactie Jacobien. Ja, wat boffen we hè met dit zomerse weer.
   Groetjes, Judith

   Beantwoorden
 3. Patricia Deiters

  Lieve Judith, dank dat je dit met ons deelt. Heerlijk lied…. ‘Summer time’. Muziek opent niet alleen het hart, maar het samen zingen verbindt ook.
  Ja, wat een mooie zomer.

  Beantwoorden
  • Hoi Patricia, Dank voor je reactie! Fijn dat je ook leuke ervaringen hebt met samen zingen. Lieve groet, Judith

   Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>