Hoe keer je het klagen in jezelf ?

Iedereen kent wel mensen in de omgeving die klagen over het weer, de politiek, kwaaltjes, enzovoort. Een voorganger in een Amerika was het gemopper van zijn gemeenteleden zo zat dat hij een boek schreef waarin hij een pleidooi houdt voor ‘A Complaint Free World’. Hij zette een nieuwe trend in: de ‘paarse bandjes’-methode.

Will Bowen’s boek werd vertaald en heet: ‘Een liefdevolle wereld. Ophouden met klagen, mopperen en zeuren in je relatie.’ Volgens het boek dragen wereldwijd meer dan zes miljoen mensen zo’n bandje. Bowen zegt dat iedereen in staat is om gelukkige, gezonde, wederkerige en klaagvrije relaties te hebben.

De methode werkt als volgt. Bij het boek zit een paars armbandje. Je draagt dit bandje. Maar het kan ook een elastiekje zijn of iets anders. Telkens wanneer je jezelf op een klacht of een zeurende opmerking (of gedachte) betrapt, doe je het bandje aan de andere pols. Door deze fysieke handeling word je je bewust van je gedrag. Je merkt dat je steeds minder vaak je bandje verwisselt. Als je veertig dagen niet hoeft te wisselen, is je manier van denken succesvol veranderd !

Gelijkmoedig

Een klacht of een zeurende opmerking betreft dus iets waar je geen invloed op hebt. Zoals het weer, vertraging in het openbaar vervoer, files e.d. Jouw houding ten opzichte van wat er gebeurt, maakt namelijk het verschil. Iedereen kent momenten van voorspoed en geluk maar ook van tegenslag en verlies. In het boeddhisme pleiten ze in dit verband voor een houding van gelijkmoedigheid of gelijkgestemdheid.

De reden dat we klagen is vaak aandacht trekken, verantwoordelijkheid afschuiven, een excuus voor slechte prestaties aanvoeren, enzovoort. Waarom is klagen zo’n energievreter ? Voor jezelf maar ook voor je omgeving ? Je stopt energie in iets waar je geen invloed op hebt. Het weerhoudt je er dikwijls van om gewoon ergens aan te beginnen. Je omgeving kan er niets aan doen maar moet wel jouw gemopper aanhoren.

Hoe fijn zou het zijn om een klaagvrije en gelukkige relatie te hebben ? Waardoor je veel energie bespaart ? Ik ga de uitdaging aan. Doe je mee? 

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

One Response to “Hoe keer je het klagen in jezelf ?”

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>