Hoe beoefen je geweldloosheid in het dagelijks leven ?

Mahatma Gandhi maakte het begrip ‘geweldloosheid’ wereldkundig. En leidde India in 1947 naar onafhankelijkheid. Daarom werd hij ook wel een ‘grote ziel’ genoemd. ‘Maha’ betekent namelijk groot. En ‘atman’ ziel. Tijdens een interessante lezing op de Saswitha Opleiding vertelde Paul van der Velde bevlogen over Gandhi. Van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies.

In zijn lezing vertelde hij dat de Indiase cultuur twee kernwaarden kent: ‘ahimsa’ en ‘satyagraha’. ‘Ahimsa’ wordt vaak vertaald met geweldloosheid. Maar het betekent letterlijk ‘niet beschadigen’. Jezelf niet. Maar ook een ander niet. In die zin kan het breder worden opgevat. Want als je over iemand roddelt breng je hem of haar schade toe.

Satyagraha betekent ‘liefde voor de waarheid’. In dit kader leidde Gandhi geweldloze protesten en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties.

Oog om oog

Een bekende uitspraak van Gandhi was:

“Oog om oog, tand om tand maakt de hele wereld blind.”

In hoeverre ben jij vrij van gewelddadige gedachten en / of gewoonten ? Denk aan zaken die jezelf schade berokkenen. Maar ook dingen die anderen kwaad doen.

Met geweldloos verzet en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties leidde Gandhi India naar onafhankelijkheid.

Negatieve stemmetjes

Hier volgen 5 voorbeelden van situaties waarbij in elk geval geen sprake is van geweldloosheid. De eerste drie hebben betrekking op jezelf. De andere twee op anderen.

1. Wanneer je over je grenzen gaat tijdens de yogales en / of in het dagelijks leven. En jezelf zo pijn doet.

2. Wanneer je jezelf verwaarloosd (door bijvoorbeeld overmatig te eten en / of te drinken).

3. Wanneer je luistert naar alle negatieve stemmetjes in je hoofd die jou bekritiseren.

4. Wanneer je bepaalde dingen nalaat. Bijvoorbeeld tijdig je planten water te geven. Of een ander te helpen als hij / zij een beroep op je doet.

5. Met woorden (roddelen) en / of gedachten anderen beschadigen.

Het is nog een hele klus om je van dit alles bewust te worden. En om je gedrag te veranderen. Een heuse levenstaak. Hoe zie jij dit ? Deel het hieronder !

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk The JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>