Gezond en fit met vijf oefeningen

Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn vader een boekje met daarin vijf oude Tibetaanse oefeningen die je dagelijks kunt doen om gezond en fit te blijven. Onlangs kwam ik er eindelijk aan toe dit boek, ‘Fontein der jeugd’ van Peter Kelder, te lezen. Sinds zijn pensionering doet mijn vader – ondanks de longziekte die hij heeft- de oefeningen iedere ochtend. Blij en trots constateer ik nu dat mijn inmiddels 82-jarige pa dus eigenlijk ook al jaren aan yoga doet!

De vijf yogaoefeningen zetten de zeven chakra’s in beweging. Chakra’s kun je zien als ronddraaiende energiekolken in je lichaam die ervoor zorgen dat je zeven hormoonklieren optimaal functioneren. Zijn de hormonen in balans dan ben je gezond en vitaal. Door de vijf ‘Tibetanen’ dagelijks te doen voel je je fitter en energieker. Ze zouden het verouderingsproces tegengaan. Het gemakkelijk leesbare boekje gaat over een kapitein die naar Tibet reisde en daar in een klooster ontdekte hoe de monniken gezond en fit bleven. Hij deed een tijd mee met hun dagelijkse routine. Na terugkomst uit het klooster voelde hij zich twintig jaar jonger. Hijzelf maar ook het thuisfront was blij verrast.

Svanasana

De kracht van herhaling

De oefeningen nemen weinig tijd in beslag. De eerste week doe je de vijf oefeningen drie keer. Je bent dan binnen vijf minuten klaar. De tweede week doe je ze vijf keer, de week erop zeven keer enzovoort. Totdat je aan 21 keer bent. Dan ben je ongeveer twintig minuten bezig. Als dit teveel van je vraagt of als je je een keer niet lekker voelt, doe je ze gewoon die dag minder vaak. Wees dan ook mild naar jezelf. Als je ze maar iedere dag doet. De kracht zit in de herhaling!

Op internet heb ik een goede demo uitgezocht. Het is inspirerend om naar te kijken. En nog beter om mee te doen. In mijn yogalessen zullen we de oefeningen samen doen. Kun jij dagelijks wat tijd investeren om je fitter en energieker te voelen?

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

 

 

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>