Efficiënt werken met de Pomodorotechniek

Je hoort weleens dat vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen. Toch blijkt uit onderzoek dat ‘multitasking’ niet werkt. En dat we ons maar 25 minuten lang op één taak kunnen concentreren. Daarom werk ik al jaren met de zogenaamde Pomodorotechniek. Waar komt de naam vandaan en hoe werkt het?

In de jaren tachtig merkte de Italiaan Francesco Cirillo dat hij niets gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren. En hij constant werd afgeleid. Hij wist dat hij zichzelf en anderen om hem heen moest gaan ‘heropvoeden’. Hij pakte een ‘timer’ uit de keuken die er toevallig als een tomaat uitzag. ‘Pomodoro’ is tomaat in het Italiaans. En zette die op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat. En lieten ze hem met rust. Inmiddels volgen velen zijn voorbeeld waardoor ze efficiënter werken. 

Benodigdheden

Men neme een kookwekker of timer, pen en papier.

Aan de slag

 • Maak een lijstje van zes dingen die je op een dag gedaan wilt hebben. Dit kun je de avond van tevoren doen of op de dag zelf. Schat in hoeveel tijd (eenheden van 25 minuten) je per taak nodig hebt.
 • Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet.
 • Zet de kookwekker op 25 minuten en werk gedurende die tijd aan je taak. Laat je door niets of niemand afleiden.
 • Neem daarna even 5 minuten pauze (kom in beweging).
 • Daarna werk je weer 25 minuten verder aan een taak.
 • Na een aantal keren 25 minuten achtereen te hebben gewerkt (bijvoorbeeld 3), neem je een wat langere pauze. Beloon jezelf met bijvoorbeeld een kop koffie of een wandeling.

Ervaringen

Inmiddels werk ik al een aantal jaren met deze methode. Werken wordt leuker en lichter. Ik gebruik een digitale kookwekker die geen geluid maakt want ik werd een beetje nerveus van het getik van onze kookwekker. Ook bij het gebruik van verslavende sociale media als Facebook helpt deze methode mij om op tijd te stoppen.

Wat vind jij van deze methode en/of heb je er ervaring mee? Deel het hieronder zodat we van elkaar kunnen leren.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

One Response to “Efficiënt werken met de Pomodorotechniek”

 1. Dag Judith,
  Het is zaterdag (de zon schijnt hier uitbundig!) en ik ga proberen of de pomodoromethode me kan helpen door de stapels te komen…
  Alles goed bij jullie?
  Groetjes, m&p

  Beantwoorden

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>