‘Eerlijk over yoga’: verfrissend en verontrustend

Een vrouw is tijdens de zittende tang in slaap gevallen. Een half jaar na het voorval kan ze nog steeds niet lopen zonder hulp. Dit extreme voorbeeld noemt William Broad in zijn boek The Science of Yoga. The Risks and the Rewards. Toen dit in 2012 verscheen veroorzaakte het opschudding in yogaland. Voor het eerst sprak iemand openlijk over de gevaren van yoga. Vooral als er met te veel wilskracht geoefend wordt, is de kans op blessures groot, waarschuwt de auteur.

Inmiddels is het boek vertaald en ligt het voor €22,- in de boekhandel met de titel: Eerlijk over yoga. Hét boek voor de nuchtere beoefenaar. Broad is wetenschapsredacteur van de New York Times en sinds zijn studententijd beoefenaar van yoga. Hij schrijft in zeven hoofdstukken over onderwerpen als gezondheid, verschillende stijlen, de invloed van yoga op stemmingen, het risico van letsel en de positieve werking van yoga op je seksleven. Broad zet uiteen hoe in de loop van de geschiedenis yoga een belangrijk exportproduct van India werd waar grote economische belangen mee gemoeid zijn. Hij zet vraagtekens bij beloften en claims die in sommige yogaboeken worden gedaan. Hij wijst erop dat wetenschappelijke bewijzen dikwijls ontbreken. Omdat onderzoek naar de effecten van yoga niet direct zal leiden tot het verkopen van medicijnen, zijn investeerders niet geïnteresseerd om onderzoek naar yoga te sponsoren.

omslag Eerlijk over yoga

Eyeopener

Broad’s boek is interessant maar ook verontrustend. De auteur schrijft over universitaire titels die worden gekocht om boekverkopen aan te jagen. Over patenten die worden genomen op wat in feite publieke informatie is. Over verkorte docentenopleidingen die als paddestoelen uit de grond schieten omdat er veel geld mee verdiend wordt. Broad komt tot de conclusie dat yoga meer goed dan kwaad doet. Wel is hij voorzichtiger geworden in zijn dagelijkse beoefening. Hij pleit voor grootschalig wetenschappelijk onderzoeken naar de effecten van yoga.

Een pluspunt van het boek is dat er persoonlijke en soms vermakelijke ervaringen van de auteur in staan. Eerlijk over yoga is verfrissend om te lezen. Een ‘eyeopener’. Het doet een appèl aan je vermogen om kritisch te zijn en te blijven en om niet alles wat gedrukt staat voor waar aan te nemen. Een punt van kritiek is dat in de tekst verwijzingen naar de voetnoten ontbreken zodat het notenapparaat als los zand achterin staat.

Wil je je meer weten over de achtergronden van yoga? Lees dit boek, als het kan in het Engels, want dan voel je het meest de emoties van de auteur. Oordeel zelf. Lach en huiver om alles wat zich in yogaland afspeelt. Heb jij het boek al gelezen en zo ja, wat vind jij ervan? Geef hieronder je mening.

Judith Bouwhuis van Yogapraktijk the JOY of YOGA

Share Button

Geef commentaar

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>